VACCINUL hexavalent ar putea ajunge mai devreme la Galaţi

VACCINUL hexavalent ar putea ajunge mai devreme la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Câţiva mii de copii din judeţ nu au putut fi imunizaţi, în ultimele luni, împotriva a şase boli grave


Criza vaccinului hexavalent ar putea ajunge în curând la final, după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat faptul că va pune la punct o procedură de cumpărare rapidă a respectivului ser. Astfel, cei câţiva mii de nou-născuţi gălăţeni lăsaţi, în ultimele luni, fără apărare în faţa unor boli grave vor putea fi imunizaţi, aşa cum prevede calendarul naţional de vaccinare.

În prezent, vaccinul hexavalent este cumpărat de Ministerul Sănătăţii de la producător, prin intermediul unui intermediar, firma Polisano. Compania farmaceutică producătoare a refuzat însă să mai livreze produsul către Polisano, din cauza unor datorii importante pe care firma le acumulase. Mecanismul a generat discontinuităţi în livrarea vaccinului, fapt ce a dus la apariţia a repetate crize. Odată ajuns la MS, vaccinul este trimis către direcţiile judeţene de sănătate publică, de unde este distribuit medicilor de familie. Aceştia îi imunizează, gratuit, pe copiii aflaţi pe propriile liste de pacienţi.

Achiziţie făcută fără intermediar

Conducerea ministerului a decis, zilele trecute, să trimită o înştiinţare către Polisano, în care firma era anunţată despre rezilierea unilaterală a contractului încheiat pentru livrarea vaccinului. Contractul va fi reziliat în termen de 15 zile de la data trimiterii notificării, termen care curge de la sfârşitul săptămânii trecute. Apoi, ministerul va putea cumpăra imediat vaccinul de la producător, compania anunţând deja că are în depozitul din România 120.000 de doze. "Nu este prima dată când societatea este în situaţia asta. Mai mult, există chiar un proces intentat de Ministerul Sănătăţii împotriva Polisano. Procesul a fost câştigat, iar societatea obligată să achite daune materiale, cauzate de întârzierile la livrările anterioare”, au precizat duminică, pentru news.ro, oficialii Ministerului Sănătăţii.

Câţi copii trebuie imunizaţi

"În luna iunie, în judeţul Galaţi erau 2.282 de copii nevaccinaţi (cu vaccinul hexavalent - n.r.). La sfârşitul lunii mai, am primit de la Ministerul Sănătăţii 3.146 de doze de vaccin, care au fost folosite pentru imunizarea copiilor care erau restanţieri atunci. Potrivit graficului în derulare în ceea ce priveşte distribuţia în teritoriu a vaccinului hexavalent, ar urma să mai primim noi tranşe de vaccin în luna octombrie şi la sfârşitul lui decembrie", a explicat dr. Mariana Ioan, medic epidemiolog în cadrul DSP Galaţi.

Astfel, în jur de 2.500 de bebeluşi din judeţul Galaţi nu au putut fi imunizaţi, în ultimele luni, din cauza lipsei acestui vaccin. Potrivit estimărilor făcute la Direcţia de Sănătate Publică, Galaţiul are nevoie, până la sfârşitul acestui an, de 4.500 de doze. Adăugându-i aici şi pe copiii restanţieri, se ajunge la un necesar total de aproximativ 6.800 de doze.

Vaccinul hexavalent se administrează copiilor la două, patru şi 11 luni. Este un ser complex, care oferă imunitate împotriva a şase boli: difterie, tetanos, tuse convulsivă, hepatita B, poliomielită şi Haemophilus influenzae (cauzează infecţii adeseori severe, mai ales la nou-născuţi - n.r.).

Citit 1354 ori Ultima modificare Luni, 22 August 2016 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.