Zeci de angajatori au fost sancţionaţi de ITM pentru folosirea MUNCII LA NEGRU

Zeci de angajatori au fost sancţionaţi de ITM pentru folosirea MUNCII LA NEGRU
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a verificat, în primele şapte luni ale anului, 1.131 de angajatori din judeţul Galaţi, la care lucrau aproape 23.000 de angajaţi. Controalele inspectorilor de muncă au scos la iveală 45 de angajatori care foloseau munca la negru, fiind depistate, în total, 75 de persoane care lucrau fără forme legale. Astfel de nereguli au fost găsite în toate domeniile de activitate, începând de la construcţii şi restaurante-baruri, până la agricultură şi creşterea animalelor.

"Cu ocazia verificărilor, s-au constatat deficienţe referitoare la: neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, modul de completare a registrului general de evidenţă a salariaţilor, necorelarea evidenţei primare a muncii prestate cu datele înscrise în statele de plată, prestarea muncii suplimentare de către angajaţii care au încheiate contracte individuale de muncă cu timp parţial, activitatea prestată în zilele de repaus săptămânal, fără a fi compensată conform prevederilor legale în vigoare etc", se arată într-un material prezentat de către ITM Galaţi în cadrul unei şedinţe desfăşurate la Prefectura Galaţi.

Fără muncă forţată, de la începutul anului

Potrivit inspectorilor de muncă, situaţii de muncă forţată în adevăratul înţeles al sintagmei nu s-au înregistrat anul acesta în judeţul Galaţi. Au fost însă unele informaţii potrivit cărora doi minori au părăsit centrele de plasament şi au prestat muncă, fie în agricultură, fie la crescătorii de animale. "Au fost efectuate verificări, în urma cărora s-a constatat că minorii respectivi au trecut ocazional prin anumite locuri de muncă, nefiind găsiţi efectiv lucrând. La crescătorii de oi de pe raza comunelor Smârdan (Poligonul Mălina), Măstăcani, Umbrăreşti şi Slobozia Conachi au fost identificate persoane care munceau fără a avea contracte individuale de muncă, dar nu s-a pus niciodată problema muncii forţate. Cu bună ştiinţă, aceste persoane au acceptat să lucreze aproape permanent pentru câteva sute de lei, băutură, mâncare şi adăpost. În toate cazurile au fost aplicate sancţiunile prevăzute de art. 260 alin. 1 lit. e din Codul Muncii (amendă de 10.000 de lei pentru fiecare persoană)", precizează ITM Galaţi.

Între inspectorii de muncă şi unii proprietari de stâne are loc, nu de puţine ori, un joc de-a şoarecele şi pisica. Deşi ITM i-a informat în nenumărate rânduri despre prevederile legii în domeniu, cu ocazia fiecărui control efectuat, proprietarii de oi invocă încă, atunci când au ocazia, necunoaşterea legii. Bineînţeles, necunoaşterea unei prevederi legale nu poate fi invocată drept scuză.

Citit 1625 ori Ultima modificare Miercuri, 24 August 2016 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.