În țara lui DOREL. 400 de studenţi, FĂRĂ APĂ CALDĂ de luni întregi
Foto: Firma subcontractoare a montat greşit regulatorul de gaze, motiv pentru care au fost necesare luni de aşteptare pentru obţinerea altor autorizaţii şi certificate

În țara lui DOREL. 400 de studenţi, FĂRĂ APĂ CALDĂ de luni întregi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Peste 400 de studenţi cazaţi în căminele I1A şi I1B (aflate în curtea Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor) au de ani buni probleme cu apa caldă şi încălzirea, întrucât sunt capăt de reţea al unui punct termic ce aparţine de Electrocentrale şi tot timpul au fost probleme, din cauza presiunii scăzute. Din acest motiv, conducerea Universităţii a solicitat şi obţinut fonduri de la Ministerul Educaţiei pentru implementarea unui proiect foarte ambiţios, respectiv înlocuirea punctului termic cu una dintre cele mai moderne centrale termice din Galaţi, investiţie care a costat aproape 1,5 milioane de lei, aici fiind incluse şi partea de proiectare, avizele, racordul şi execuţia.

Suntem în România, ceva trebuie să meargă prost!

De obicei, pentru asemenea lucruri, cea mai mare problemă este să obţii fondurile necesare, mai ales în Educaţie, sector care se confruntă de ani de zile cu o subfinanţare devenită deja proverbială. Însă, chiar şi când se obţin banii, la noi, în România, apar tot soiul de probleme, care te împiedică să duci în bune condiţii la sfârşit asemenea proiecte de anvergură.

Despre toate aceste neajunsuri am discutat cu directorul Direcţiei Generale de Investiţii şi Resurse Umane din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos", Cezar Bichescu. "Suntem primii din acest oraş care am înlocuit un punt termic cu o centrală. E un proiect curajos pe care vrem să-l punem la dispoziţie şi Primăriei, ca normă de bună practică. Însă, trăim în România şi, oricât te-ai strădui să faci cum trebuie lucrurile, apar tot felul de piedici şi situaţii absurde", se plânge interlocutorul nostru.

Acesta susţine că, începute în luna octombrie a anului trecut, lucrările şi documentaţia la centrala termică au fost finalizate în martie - aprilie 2016. A urmat apoi semnarea contractului cu Distrigaz pentru realizarea racordurilor, care a subcontractat lucrarea unei firme din Iaşi. "Aşa cum a devenit deja tipic în România, subcontractorii au montat regulatorul de gaz cu un metru mai departe decât era în proiect. Prin urmare, a fost nevoie de obţinerea unui nou certificat de urbanism şi o nouă autorizaţie de construcţie, documente care nu se obţin atât de uşor de la Primărie", povesteşte Cezar Bichescu.

Plângere la Consiliul Concurenţei

Aşa s-a ajuns ca toată primăvara şi vara să nu mai curgă strop de apă caldă la robinetele din cele două cămine, care adăpostesc peste 400 de suflete chiar şi pe timpul verii, fiind vorba, în principal, despre studenţii străini şi cei familişti.

"Nu este normal să se întârzie cu atâtea luni, din cauza unor situaţii absurde şi din cauza birocraţiei. Se aşteaptă şi câte şase luni pentru eliberarea unui certificat de urbanism, ceea ce este cumplit. Şi a fost vorba de Universitate şi am obţinut totuşi documentele mai devreme. Ce te faci când va fi vorba să se monteze astfel de centrale pentru cetăţenii de rând?", a mai adăugat directorul de la Investiţii.

Acesta susţine că şi la Distrigaz a trimis mai multe adrese, prin care a semnalat situaţia, dar şi aici s-a lovit de o situaţie absurdă: "Fiind singurul distribuitor de gaz din România, contractele sunt standard şi au clauze abuzive. Eu nu-i pot trage la răspundere că nu şi-au făcut treaba, deoarece în contract se precizează că firma are obligaţia de a distribui gazul la şase luni după realizarea racordului. Este o clauză abuzivă, pe care şi-o permit pentru că deţin monopolul pe piaţă, lucru care iar nu este normal. Vom depune o plângere la Consiliul Concurenţei şi vom cere modificarea acestei clauze, care-i dă mână liberă firmei să nu-şi îndeplinească în bune condiţii şi la timp prevederile contractuale", a mai precizat Cezar Bichescu.

(Foto ”Viața liberă”, Marius Negri)

Citit 3302 ori Ultima modificare Miercuri, 24 August 2016 01:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.