Absolvenţi ai Universităţii ”Dunărea de Jos”, doi profesori brăileni, VICTIME ale regimului Erdogan
Foto: Sursa foto: Internet

Absolvenţi ai Universităţii ”Dunărea de Jos”, doi profesori brăileni, VICTIME ale regimului Erdogan
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cazul celor doi profesori români, victime ale campaniei fără precedent de arestări politice din Turcia, tinerii soţi Cristina şi Liviu Augustin Chifane, are legături şi cu Galaţiul, am aflat de la cunoscutul traducător Petru Iamandi. Timp de cinci zile, de pe 13 august, cei doi profesori, angajaţi la Universitatea din Karabuk, au fost reţinuţi de autorităţile turceşti, într-o campanie de identificare a celor care au participat la tentativa de lovitură de stat în care au fost arestaţi până acum mii de judecători, poliţişti, profesori, militari sau ziarişti turci şi străini. Conform Mediafax, profesorii români au fost în cele din urmă eliberaţi, dar le-au fost reţinute telefoanele mobile şi laptopurile". Astfel, anonimatul unor învingători în profesie - brăileni ca rezidenţă, dar absolvenţi de Litere la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi - ajunge în prime-time.

Dascăli la o megauniversitate

Cei doi lucrează în calitate de lector universitar - Augustin Chifane, respectiv, asistent universitar - Cristina Chifane, la o mare universitate din capitala provinciei Karabuk, în partea central-nordică a Turciei. Înfiinţată în 2007, Karabük Üniversitesi, instituţie de stat la care predau cei doi absolvenţi ai universităţii gălăţene are nu mai puţin de 42.000 de studenţi.

Cei doi profesori sunt absolvenţi ai Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, am aflat de la conferenţiar dr. Petru Iamandi, de la catedra de Limba şi literatura engleză a Facultăţii de Litere şi Teologie, un traducător remarcabil din şi în engleză, profesor care are doar vorbe foarte frumoase despre cei doi studenţi ai săi care au trecut prin clipe de coşmar.

Născut la Sulina şi stabilit la Brăila, Augustin Chifane a publicat şi câteva cărţi de proză şi versuri şi a fost premiat naţional. Cristina Chifane a ales ca temă a tezei sale de doctorat, susţinută la "Dunărea de Jos", traducerea literaturii pentru copii, în care este inclusă şi o carte tălmăcită de profesorul Iamandi şi de regretatul publicist britanic Tom Carter din Nashville (fost colaborator şi în presa gălăţeană a anilor trecuţi, la cotidianul "Acţiunea"), "The Little Giant Tamer: Tales of Fable & Fantasy", de Victor Cilincă. Cristina Chifane a fost, conform paginii electronice a publicaţiei Pro Brăila, cadru didactic la Liceul "Petre S. Aurelian" şi la Universitatea "Constantin Brâncoveanu" din Brăila, unde a predat limba engleză. Cristina Chifane s-a născut pe 9 iulie 1980, la Brăila, şi a absolvit Liceul "D. P. Perpessicius" din Brăila, apoi Facultatea de Litere (română-engleză) a Universităţii "Dunărea de Jos". Soţul său, Liviu Augustin Chifane, a fost profesor de limba română la LPS (Liceul cu Propgram Sportiv - n.r.) Brăila, până la plecarea din ţară, în 2014.

Citit 3642 ori Ultima modificare Luni, 29 August 2016 18:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.