Au vrut să DONEZE SÂNGE, însă au aflat că sunt BOLNAVI

Au vrut să DONEZE SÂNGE, însă au aflat că sunt BOLNAVI
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

La Centrul de Transfuzii vin zilnic multe persoane interesate să doneze, însă doar o parte dintre acestea sunt şi acceptate


Mii de oameni trec anual pragul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Galaţi pentru a dona sânge. Motivaţiile lor variază, de la dorinţa de a-şi ajuta un coleg sau o rudă aflată în suferinţă până la gândul la bonurile de masă şi la celelalte facilităţi oferite celor care devin donatori de sânge. Cei mai mulţi dintre gălăţenii dispuşi să doneze sunt eligibili, însă sunt şi situaţii în care persoana nu poate deveni donatoare, deoarece este ea însăşi prea bolnavă pentru a-i mai ajuta şi pe alţii.

Anemiile şi infecţiile, principalele motive de respingere

2.738 de gălăţeni au fost respinşi de la donare în 2015 şi alţi 1.046 în prima jumătate a lui 2016. În total, în cele 18 luni luate în calcul, la CRTS Galaţi au donat sânge peste 25.000 de persoane. Principalele cauze care au determinat  respingerea de la donare au fost prezenţa unor infecţii în organism sau nivelul sub limită al hemoglobinei, fapt ce determină anemiile. Astfel, 770 de gălăţeni din totalul celor respinşi au avut valori ale leucocitelor peste nivelul maxim admis, ceea ce este un indiciu al unei infecţii. Alte 760 de refuzuri au avut drept cauză anemiile.

Traseul către sala de donare

Înainte de a intra în salonul în care se recoltează sângele, fiecărei persoane i se înmânează un formular pe propria răspundere pe care trebuie să-l completeze. După această etapă, unii dintre cei dispuşi să doneze sunt refuzaţi. În 2015 şi în prima parte a lui 2016, 104 gălăţeni nu au putut dona pentru că bifaseră că au avut mai mult de un partener sexual în ultima jumătate de an. "Acest aspect ne trimite cu gândul la existenţa unui comportament riscant din punct de vedere al sănătăţii. Iar într-o astfel de situaţie, nu ne putem asuma niciun risc, pentru că vorbim de viaţa pacienţilor care vor primi sângele", a explicat, pentru “Viaţa liberă”, directorul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi, chimistul Camelia Stoichicescu. În mod asemănător, şi tatuajele făcute în ultimul an pot fi un motiv de respingere.

Pentru că vorbim, totuşi, de o simplă declaraţie pe propria răspundere, unii pot minţi fără probleme, fapt ce nu are cum să fie dovedit. CRTS Galaţi mizează în astfel de situaţii pe buna credinţă a donatorilor, mai ales că analizele amănunţite efectuate ulterior pot scoate cu uşurinţă la iveală orice eventuală problemă.

Alte motive de refuz

Sunt şi situaţii în care persoanele care vin să doneze sânge află că suferă de unele boli destul de grave, cum ar fi HIV-SIDA, hepatită B sau hepatită C. An de an, la CRTS Galaţi sunt puse astfel de diagnostice. Deşi tulburătoare pentru persoana în cauză, o astfel de veste îi permite să înceapă un tratament mai devreme decât în situaţia în care boala nu ar fi fost descoperită.

Intervenţiile chirurgicale recente, faptul că sângele este prea încărcat cu lipide (grăsimi), diversele tratamente medicamentuoase sau hormonale sau unele alergii pot determina refuzul temporar de la donare, până ce problema de sănătate este rezolvată.

Citit 9519 ori Ultima modificare Luni, 29 August 2016 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.