Ministrul Sănătății, despre MEDICAMENTE: ”Este mai rău decât mă aşteptam”

Ministrul Sănătății, despre MEDICAMENTE: ”Este mai rău decât mă aşteptam”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, într-un interviu acordat news.ro, că ştia că sunt medicamente care dispar de pe piaţă, dar ceea ce a găsit este mai rău decât se aştepta.

"Pe de o parte, avem o metodologie de preţuri care pleacă de la nişte principii care par foarte în regulă. Avem taxa claw-back care ne asigură că nu cheltuim peste o anumită sumă. Avem cel mai mic preţ din Europa dintr-un grup de 12 ţări. Avem alte criterii, printre care o limită superioară pentru preţul medicamentelor generice, comparativ cu cel al medicamentelor inovative", a precizat ministrul Sănătăţii, spunând că, deşi "sună bine", văzute în detaliu lucrurile trebuie reglementate.

Oficialul a explicat şi de ce dispar medicamentele ieftine de pe piaţă - cifra mică de afaceri pentru distribuitori. "Pur şi simplu, pentru unii distribuitori, în cazul unor medicamente, nu mai are sens să distribuie acele medicamente în România. Vă dau un exemplu simplu - calculasem la un moment dat consumul de Vinblastine (un citostatic ieftin). Eu, când locuiam la Viena, mergeam peste graniţă, în Ungaria, pentru că acolo era de cinci ori mai ieftin. Cumpăram cu opt euro şi îl trimiteam în România. Presupun că întregul consum de Vinblastine, dacă o fiolă de 5 ml era atunci opt euro, nu depăşeşte 100.000 de euro. Erau calculele pe care le făceam atunci, fără să am datele din sistem. Dar dacă întreaga cifră de afaceri cu un medicament este atât de mică şi dacă noi impunem preţul şi nu avem niciun fel de flexibilitate pentru aceste medicamente foarte ieftine, atunci riscul este ca aceste medicamente să părăsească ţara", a explicat Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii spune că, în situaţia în care un medicament dispare de pe piaţă, tot ce poate face România este să importe pe nevoi speciale, procedura fiind foarte anevoioasă, iar medicamentele mult mai scumpe.

"Practic, impunem un preţ prin care excludem un jucător mic din piaţa farma sau retragem un produs, după care cumpărăm acelaşi produs semnificativ mai scump. Şi atunci, focusul meu este chiar pe aceste medicamente ieftine care există pe piaţă de zeci de ani şi pe care OMS le cuprinde în lista medicamentelor esenţiale. Principala mea temă este ca aceste medicamente din lista OMS de medicamente esenţiale să fie prezente pe piaţa românească în cantităţile necesare şi la preţuri cât mai bune. Şi, dacă se poate, să evităm aceste importuri pe nevoie speciale. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este o raportare corectă şi o monitorizare a lipsei medicamentelor", a concluzionat Voiculescu.

Citit 1907 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2016 00:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.