Trei ONG-uri din Galaţi au primit statut de utilitate publică
Foto: În imagine, ministrul Violeta Alexandru (Sursa foto: Internet)

Trei ONG-uri din Galaţi au primit statut de utilitate publică
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Dintre cele 133 de organizaţii din România care au obţinut statut de utilitate publică în urma unui proces de evaluare, doar trei sunt din Galaţi, conform documentului emis de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC). Este vorba de Fundaţia "Inimă de copil", Fundaţia "Familia" şi Asociaţia Armatorilor şi Operatorilor Portuari Fluviali din România. Mai sunt însă alte 1.300 de ONG-uri care au primit direct acest statut, în baza unor legi speciale prin care au fost înfiinţate, fără a li se aplica un filtru de selecţie care să fi inclus nişte criterii minimale.

În şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta, MCPDC a prezentat concluziile pe care le-a tras în urma evaluării asociaţiilor şi fundaţiilor. Violeta Alexandru, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, a atras atenţia că trebuia găsită o soluţie prin care statul să acorde bani publici pentru ONG-uri, întrucât "trebuie să-i ajute pe cei corecţi, nu pe cei care ştiu să se descurce când e vorba de luat bani publici, dar uită să-şi ţină ulterior angajamentele".

Aceasta susţine că, în lipsa unor criterii clare de acordare a statutului de utilitate publică, s-a văzut influenţa politicului în acordarea acestor titluri, foarte multe fiind alocate cu precădere în ani electorali: 27 de organizaţii în 2004 şi 36 în 2008.

Potrivit MCPDC, acordarea statutului s-a făcut în ultimul timp fără monitorizarea modalităţilor de conformare a ONG-urilor la obligaţiile minimale prevăzute de lege: dintre cele 133 de asociaţii şi fundaţii, doar 39 la sută şi-au publicat rapoartele în Registrul ONG şi 51 la sută în Monitorul Oficial. Totodată, se arată că 17 asociaţii nu au depus bilanţul pe 2015, iar peste 40 înregistrează debite la bugetul de stat, în valoare totală de 1.700.000 de lei.

MCPDC propune revizuirea cadrului legislativ şi cere modificarea condiţiilor de acordare a statutului de utilitate publică, a criteriilor de acordare, dar şi de retragere a statutului în condiţiile în care acestea nu vor fi respectate, dar şi sancţiuni pentru nedepunerea la timp a rapoartelor cerute de lege.

Citit 5033 ori Ultima modificare Duminică, 11 Septembrie 2016 19:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.