Peste 500 de gălăţence, suspecte de CANCER de col uterin

Peste 500 de gălăţence, suspecte de CANCER de col uterin
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În primele stadii, atunci când boala este vindecabilă în 90 la sută din cazuri, cancerul de col uterin nu dă simptome * Afecţiunea poate fi însă depistată simplu, printr-un test nedureros, rapid şi gratuit


Programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin a început în luna septembrie a anului 2011. În cadrul programului, în jur de 200.000 de gălăţence cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani ar fi putut beneficia de o testare gratuită pentru diagnosticarea precoce a acestei forme de cancer. La patru ani de la implementare, doar 12.782 de femei din judeţul Galaţi au fost testate însă, cu mult sub aşteptările iniţiale ale autorităţilor.

„Dintre femeile testate, un număr de 583 au fost depistate pozitiv şi retrimise către cabinetele de oncologie pentru investigaţii suplimentare, care să infirme sau nu suspiciunea de boală. Acest program mai este activ încă un an, aşa că le îndemnăm pe gălăţencele care sunt eligibile să se testeze gratuit“, a spus Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

De ce un program de screening

Decizia de a introduce un astfel de program a fost luată de Ministerul Sănătăţii, după ce statisticile arătau că România se afla pe primul loc în Europa, atât în ceea ce privea incidenţa cancerului de col uterin, cât şi în privinţa mortalităţii date de această boală. Nici în prezent situaţia nu s-a schimbat, atrag atenţia autorităţile.

Iniţial, în judeţul Galaţi programul se desfăşura la Spitalul de Obstetrică Ginecologie „Buna Vestire”, la Spitalul CFR şi la Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor. De la începutul acestui an doar maternitatea „Buna Vestire” mai este inclusă în program. Controlul gratuit constă într-un test Babeş-Papanicolau. Testul este una dintre cele mai mai simple investigaţii medicale. Este gratuit, rapid, nedureros şi foarte eficient în depistarea cancerului de col uterin.

Ce presupune testul

Acest tip de cancer nu are simptome, în fazele iniţiale, şi de aceea prevenţia este cheia sănătăţii. Boala se poate depista uşor tocmai cu ajutorul testului amintit. Medicii recomandă ca testul să fie făcut anual de toate femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani.

Se foloseşte o periuţă specială şi se recoltează celule de la nivelul colului uterin. Este o metodă nedureroasă de recoltare, apoi celulele se trimit la un laborator de anatomie patologică pentru a fi analizate la microscop de către un medic specializat anatomopatolog.

Condiţii în care se recoltează probele

„Eu vă spun în ce perioadă să nu se prezinte. Pacienta nu trebuie să se afle la menstruaţie sau să sângereze. Este foarte clar. Excepţie fac femeile gravide, după luna a treia de sarcină, când nu se indică recoltarea testului Papanicolau”, a precizat, pentru Digi 24, dr. Cristina Gladys Al-Jashi, medic coordonator în regiunea de sud-est a România pentru screeningul cancerului de col uterin. „Trebuie menţionat că, înainte cu 48 de ore de recoltare, se evită contactul sexual, folosirea cremelor, ovulelor, irigaţiilor vaginale”, atrage atenţia dr. Mirela Titienar, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Făcut în mod regulat, testul Babeş-Papanicolau este cea mai bună metodă de a depista şi preveni cancerul de col uterin. Studiile chiar spun că şansele de vindecare sunt cu 90 la sută mai mari, dacă boala este diagnosticată într-un stadiu incipient. Rezultatele vin după aproximativ trei săptămâni. Atenţie, însă! Nu orice modificare a celulelor înseamnă cancer de col uterin. Medicul va recomanda repetarea testului şi, dacă rezultatul este acelaşi, se trece la etapa următoare: biopsia.

Formularul FS1

Pacientele pot face gratuit acest test cu o trimitere de la medicul de familie către un ginecolog de la maternitatea “Buna Vestire”. Programul este disponibil tuturor gălăţencelor care îndeplinesc criteriul de vârstă, indiferent dacă sunt sau nu asigurate. Pacientele trebuie să se programeze la consultaţie la medicul de familie, pentru a obţine formularul FS1, documentul care le asigură gratuitatea. “Femeia testată prin programul naţional rămâne în evidenţă şi este chemată periodic la testare, în funcţie de rezultate”, a spus dr. Carmen Ungurean, coordonatorul Programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin.

Citit 7628 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Septembrie 2016 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.