CONSIGNAȚIILE - necesitate, sau bombe sociale? Parazitism şi mizerie în punctul ”zero” al Galaţiului

CONSIGNAȚIILE - necesitate, sau bombe sociale? Parazitism şi mizerie în punctul ”zero” al Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Unul dintre foarte puţinele chioşcuri non-stop care au mai rămas pe strada Domnească a devenit polul mizeriei, scandalurilor şi al vagabondajului


Un fenomen social pe cât de deranjant pe atât de greu de stârpit este „atârnatul” la chioşc, apanaj al grupurilor de tineri care nu fac altceva decât să bea, să fumeze, să mănânce seminţe, să se certe, să-i deranjeze pe trecători sau pe cei care au ghinionul să muncească în apropiere. Într-un cuvânt, chioşcurile, mai ales cele non-stop, care au devenit oile negre ale cartierelor fie ele mai mărginaşe, fie mai centrale.

Bătrâna stradă Domnească nu a scăpat

Artera istorică a oraşului este una dintre străzile unde puţine consignaţii au rămas în picioare. Una dintre ele, cea de la Parfumul Teilor, amplasată fix în coasta blocului C1, este mană cerească pentru cei care vor să cumpere una alta la ore târzii, la doi paşi de casă. Este, în acelaşi timp, şi un coşmar pentru locatarii imobilului amintit, pentru că, în jurul ei se adună, la orice oră din zi şi din noapte, diverşi tineri care îşi fac veacul acolo, lăsând în urmă o mizerie de nedescris şi „amintiri” greu de şters din memoria şi timpanele gălăţenilor care s-au crezut norocoşi că locuiesc în buricul târgului, odată cea mai liniştită zonă. Atât de tare s-a acutizat problema, încât locatarii blocului C1 au cerut autorităţilor locale, Primăriei şi Poliţiei Locale, să ia măsuri şi au ajuns chiar să ceară mutarea consignaţiei în alt loc, sperând că altfel găştile adunate probabil de pe străzile dimprejur, se vor risipi.

„Sunt unii fără ocupaţie, fără şcoală şi stau zi şi noapte pe treptele scării de la intrare, unde e Bijuteria, şi pe cele din spatele blocului şi lasă o mizerie de nedescris, folosesc cuvinte triviale, îşi fac nevoile fiziologice. Ei nu vorbesc normal, ci ţipă. Poliţia Locală a fost sesizată, dar nu a făcut nimic”, se arată în memoriul semnat de proprietarii de la C1, adresat autorităţilor şi remis şi redacţiei „Viaţa liberă”.

Cele afirmate de semnatari pot fi confirmate şi de gălăţenii care locuiesc pe străzile din apropiere şi care trec frecvent prin zona cu pricina.

„Sunt o gaşcă de golani care stau aici toată ziua şi toată noaptea. Şi lasă mizerie. Odată, la consignaţie, i-au luat unei fetiţe restul de pe tejghea. Dimineaţa, când fetele de la Bijuterie deschid magazinul, întâi trebuie să cureţe scările de dâre, coji, pahare şi sticle. Uitaţi-vă şi acum ce mizerie este!”, ne-a spus o gălăţeancă de pe Mihai Bravu.

Potrivit legii, consignaţia, care are toate avizele şi funcţionează în baza unui contract încheiat cu Primăria, nu poate fi desfiinţată şi mutată, chiar dacă în jurul ei se perpetuează o situaţie degradantă nu doar pentru zona cu pricina, dar şi pentru strada Domnească, în general. În aceste condiţii, oamenii care suferă de pe urma „parazitismului” greu de stârpit speră ca măcar instituţiile de ordine publică, cum ar fi Poliţia, sau Poliţia Locală, să ajungă mai des prin perimetru şi să aplice legea, şi pentru gunoaie, şi pentru cei care le lasă cu dărnicie şi nepăsare, în urmă.

Citit 5627 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Septembrie 2016 20:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.