Jumătate din copiii României trăiesc în sărăcie

Jumătate din copiii României trăiesc în sărăcie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Rata ridicată a mortalităţii infantile e determinată de afecţiuni tratabile în condiţiile unui sistem medical funcţional, se arată în raport

Sărăcia, discriminarea, agresivitatea, scăderea numărului vaccinărilor şi lipsa unei instituţii specializate ca Avocatul Copilului sunt principalele motive de îngrijorare semnalate de organizaţia Salvaţi Copiii în Raportul Alternativ Periodic, care va fi prezentat Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, pe 3 octombrie, la Geneva.

Salvaţi Copiii România a monitorizat, pe parcursul a şapte ani (2008 — 2015), mai mulţi indicatori, printre aceştia fiind sărăcia, cu una dintre cele mai perfide consecinţe ale ei, abandonul şcolar şi rata ridicată a mortalităţii infantile, în principal determinată de afecţiuni tratabile în condiţiile unui sistem medical funcţional. De asemenea, scăderea ratei vaccinărilor atrage după sine revenirea unor boli eradicate sau cu incidenţă scăzută şi discriminarea copiilor în comunitatea şi şcoală.

Sărăcia, cu mult mai mare decât media în statele UE

Astfel, din raport reiese că mai mult de jumătate dintre copiii din România (52,2 la sută) trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, media în statele membre ale UE fiind de 28 la sută.

Potrivit studiului, copiii romi se confruntă cu o vulnerabilitate deosebită şi sub aspectul participării la educaţie.

Raportul a identificat ca fiind o problemă majoră şi faptul că România nu are o instituţie independentă specializată care să preia atribuţiile menţionate de Comitetul ONU, de tipul Avocatul Copilului.

Copiii cu probleme de sănătate mintală sunt discriminaţi atât de colegi, cât şi de profesori şi astfel, aceştia nu sunt incluşi în activităţile educative, fapt care duce la declinul rezultatelor şcolare.

Referitor la mortalitatea infantilă, fenomenul este constant mai grav în mediul rural, motivele ţinând, în principal, de accesul mai redus la servicii medicale, de distanţa mare până la localităţile unde astfel de servicii pot fi accesate, de nivelul scăzut de educaţie a mamei şi de veniturile reduse ale gospodăriei, se arată în raportul Salvaţi Copiii.

63 la sută dintre copii susţin că sunt bătuţi de părinţi

Din analiză  reiese şi că, deşi sunt interzise prin lege, abuzul şi neglijarea continuă să fie fenomene prezente în viaţa copiilor din România, adăugându-se că un procent de 63 la sută dintre copii spun că au fost bătuţi acasă de către părinţi, în timp ce 20 la sută dintre părinţi consideră încă pedepsele fizice drept un mijloc de educare a copiilor.

Salvaţi Copiii precizează că Raportul Alternativ reflectă opiniile şi recomandările sintetizate în urma a două evenimente de consultare desfăşurate la începutul anului 2016: o consultare de patru zile cu 48 de copii din Bucureşti şi 10 judeţe ale ţării, urmată de o consultare cu reprezentanţi ai 16 organizaţii neguvernamentale active în domenii specifice ale drepturilor copilului.

De asemenea, se menţionează că studiile Salvaţi Copiii avute în vedere la redactare raportului au la bază participarea şi opiniile a peste 7.700 de copii, 6.612 părinţi şi 790 de specialişti din rândul autorităţilor şi societăţii civile.        

Citit 2183 ori Ultima modificare Vineri, 30 Septembrie 2016 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.