Inginerul gălăţean Victor Dobrea, PREMIAT pentru performanţă în China

Inginerul gălăţean Victor Dobrea, PREMIAT pentru performanţă în China
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Provincia Hubei a mulţumit astfel unui grup de specialişti străini care „îi scriu istoria” economică


Un fiu al Galaţiului a fost premiat cu prestigiosul “Chime Bell Award” – distincţie pe care Guvernul Popular al Provinciei chineze Hubei o acordă anual specialiştilor străini care „au avut un important rol în organizarea şi modernizarea ţării”! Inginerul gălăţean Victor Dobrea (în fotografie, la ceremonia de premiere), cunoscut specialist  în construcţia de nave, mai mult, director de producţie la Şantierul Naval Damen Yichang modernizează fluxurile de producţie la un mare şantier naval din provincia Hubei, unde numai numărul medicilor este cam cât populaţia municipiului nostru! Românul a fost premiat pentru performanţa sa, alături de alţi câţiva specialişti străini, cu ocazia sărbătorii naţionale a ţării, sărbătorită la Wuhan, cel mai populat oraş din China centrală, capitala cu peste zece milioane de suflete a Provinciei Hubei (cu peste 60 milioane locuitori). Site-ul chinanews scria în ziua premierii că Wang Xiaodong, secretar adjunct al Comitetului provincial Hubei şi guvernator interimar al provincia Hunan, a acordat premiul experţilor din SUA, Japonia, Brazilia etc. şi "expertului din România".

Răsplătit în oraşul cu un milion de studenţi

Am aflat despre acest eveniment special de la consilierul local Zanfir Ilie, care întreprinsese nu demult o vizită în provincia chineză (a publicat apoi şi un volum de însemnări de călătorie despre acea destinaţie – în română, engleză şi chineză). Mai departe, ne-a dat amănunte chiar specialistul gălăţean laureat: “Împreună cu mine au mai fost premiaţi încă 11 specialişti din Statele Unite, Anglia, Franţa, Germania, Olanda, în special cadre universitare Wuhan având 83 de facultăţi şi aproximativ un million de studenţi.Acesta este un mod prin care administraţia locală a Provinciei Hubei, una dintre cele mai mari şi importante din China, îşi arată preţuirea pentru specialiştii străini cu contributii majore la dezvoltarea ţării”.

Şi la Galaţi, „tatăl a 700 de vapoare”!

Specialistul a fost „detaşat” în China de la Galaţi: de la Damen la Damen.  Un Damen tangou… tehnic. Serios vorbind, a fost un sprijin gălăţean într-un domeniu în care şi China este branşată puternic la tehnologia vestică! „Inginerul Victor Dobrea, tatăl a 700 de vapoare” – titra de altfel acum doi ani colega noastră de ziar în rubrica  „Profesioniştii Galaţiului”! Ziarista scria atunci despre directorul de producţie de atunci, din şantierul gălăţean: „Are mai mulţi ani de şantier decât vârsta multora dintre cei care lucrează acum în subordinea sa. Intrat pe poarta Şantierului Naval Galaţi în anii '70, directorul de producţie al Damen a fost implicat în realizarea a aproape 700 de nave, adică jumătate din producţia şantierului de la înfiinţarea sa.”

Gălăţeanul pleca lăsând în urmă şi trei mandate de consilier local, din care s-a retras pe un fond de aplauze sincere: fusese o voce, uneori incomodă, care cerea de la toţi profesionalism şi implicare. Declara în ultima şedinţă de Consiliu: „Implicarea politicului sau poate neimplicarea, inerţia din administraţie, birocraţia excesivă, fac ca proiectele propuse să se realizeze mult mai lent şi mai greu decât sunt eu obişnuit acolo de unde vin.” Din Şantier, adică…

Două şantiere, un singur „trup”

În luna decembrie 2014, gălăţeanul îşi încheia mandatul de director de producţie la Şantierul naval DAMEN Galaţi şi în februarie 2015 se retrăgea din Consiliul Local. Atunci, “Grupul Damen mi-a propus şi eu am acceptat o nouă poziţie în China, la şantierul Damen Yichang”, spune managerul. “Şantierul este situat în orasul Yichang, provincia Hubei,pe malul fluviului Yantz şi a început un joint venture [contract pentru o activitate în comun] cu Damen, în 1999, pe partea de outfitting [asamblare], finalizare livrare nave comandate de Damen Grup. La sfârşitul anului 2014, cele două părţi au hotărât ca Damen să preia întregul şantier şi întreaga activitate. În aceste condiţii, am fost solicitat să accept funcţia de director producţie în Damen Yichang.”

Omul şi schimbarea

Practic, gălăţeanul a schimbat acolo lucrurile, insistă însă, spunând că a făcut totul împreună cu localnicii: “Am început activitatea la 1 Martie 2014 odată cu construcţia unor noi nave. Împreună cu colegii chinezi am făcut un amplu program de reorganizare a întregului şantier. Toate locurile de muncă şi toate procesele au fost analizate şi reorganizate pe principii noi de eficienţă şi calitate. Au fost făcute de asemenea investiţii importante, revizii şi reparaţii la toate echipamentele. Azi întregul proces de producţie este bine organizat, cu toate procesele şi procedurile sub control.

În paralel cu activitatea de producţie au fost analizate şi reorganizate şi celelalte departamente: project management, departamentul tehnic, controlul de calitate, protecţia muncii şi mediului etc., în concordanţă cu standardul Damen.

Azi, după un an şi jumătate de muncă grea, dar cu mari satisfacţii, şantierul şi-a schimbat complet faţa şi este pregătit să construiască nave complicate, în condiţii de calitate şi eficienţă ridicate. Colegii chinezi au înţeles şi au participat activ alături de mine, fiind foarte mulţumiţi de rezultate.  Datorita acestor realizări am fost propus pentru “Chime Bell Award”. Personal, am fost surprins, dar în acelaşi timp mândru, de ceea ce am realizat şi cred că şi colegii mei din Şantierul Naval unde m-am format ca specialist şi poate chiar şi cetăţenii oraşului, că un reprezentant al lor i-a reprezentat cu cinste într-o ţară străină.”

Citit 10979 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2016 12:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.