Românii vor putea verifica pe internet dacă un medicament există sau nu în farmacii

Românii vor putea verifica pe internet dacă un medicament există sau nu în farmacii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În jur de 1.000 de medicamente au dispărut din farmacii, în ultimul an, din cauza ieftinirii forţate impuse de autorităţi. Pentru a se evita adâncirea acestei crize, Ministerul Sănătăţii (MS) a propus mai multe soluţii.

Prima măsură presupune reducerea, în continuare, a preţurilor medicamentelor, însă în etape. Astfel, după ce expiră exclusivitatea asupra producţiei unui medicament, preţul ar urma să scadă cu 35 la sută, pe parcursul a trei ani.

Oficialii din cadrul MS au luat în vizor şi aşa-numitul export paralel. Este vorba despre mecanismul prin care medicamente vândute cu preţ mic în România sunt exportate şi vândute cu profit foarte mare în ţări precum Germania sau Franţa. Exportul paralel nu este ilegal, dar încalcă obligaţia de a asigura întâi stocuri obligatorii pentru necesarul pacienţilor români.

O altă promisiune făcută de MS este că medicii şi pacienţii vor putea verifica pe internet dacă un medicament este sau nu pe piaţă. Site-ul se va numi www.medicamentelipsa.ro, iar ministerul promite să remedieze în şapte zile de la semnalare eventuala criză din farmacii.

Farmaciştii şi distribuitorii, obligaţi să raporteze zilnic

"E vorba de introducerea obligaţiei, pentru farmacişti şi distribuitori, să raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate, într-un sistem electronic. În cazul scăderii stocurilor, sub un anumit prag, MS şi Agenţia Naţională a Medicamentului vor primi alerta şi vor putea solicita farmaciilor respectarea obligaţiei de serviciu public prevăzută de lege. Vorbim de medicamente ieftine, medicamente generice, medicamente pe care dorim să le avem în România. Politica de preţ a făcut ca, în ultimul an, unele medicamente să ajungă atât de ieftine încât o parte din producători să nu le mai aducă în România şi atunci medicamentele dispar din spitale şi farmacii", a spus Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Citit 2908 ori Ultima modificare Joi, 13 Octombrie 2016 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.