TINERII ȘI ORAŞUL | A fost adoptat româneşte. Sistemul de plată fără casier ne dă de furcă

TINERII ȘI ORAŞUL | A fost adoptat româneşte. Sistemul de plată fără casier ne dă de furcă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

După model occidental, un supermarket din oraşul Galaţi a încercat să implementeze sistemul de plată fără casier, menit să fluidizeze traficul în magazin şi să scutească măcar cumpărătorii tineri, care se grăbesc, de cozile ce se fac la casele de marcat. Dacă, în supermarketurile din străinătate, clienţii ce aleg această modalitate îşi pot scana singuri produsele la un aparat, unde le şi achită, la noi lucrurile stau, ca de obicei, altfel şi mult mai prost. Traseul pe care fiecare cumpărător este nevoit să îl parcurgă în momentul achiziţionării produselor stă în felul următor: marfa e scanată de un angajat, acesta înmânează un tichet de plată, care la rândul său este scanat de către aparat, se introduce suma necesară, după care cumpărătorul primeşte un alt tichet de care va avea nevoie la ieşirea din magazin.

Două cozi în loc de una

Deşi ai putea ameţi doar citind acest parcurs, lucrurile nu stau nici măcar atât de simplu, pentru că nimeni nu explică toate operaţiunile pe care un cumpărător trebuie să le facă, maşinăria are suficiente ecrane şi suficiente butoane încât să te dezorienteze, iar coşul de gunoi aflat în apropiere nu îţi sugerează absolut deloc că ar trebui să păstrezi tichetele, pentru a putea ieşi din magazin. Toate acestea duc la cozi mai mari decât la casele de marcat, iar clienţii sunt nemulţumiţi şi spun că timpul pe care îl petrec aşteptând să plătească, practic, s-a dublat.

Ioana (37 ani) ne-a declarat: “Până la urmă, nu înţeleg întrebuinţarea aparatelor, era mult mai simplu înainte. Şi nici lucrurile nu se mişcă mai repede.” Andrei (24 ani)  are şi el cam aceeaşi părere: "Am fost în străinătate şi am văzut acest tip de maşinărie, însă acolo puteai scana singur produsele şi nu erai obligat să stai la două cozi, nu cred că a fost o idee prea bună să adapteze româneşte acest sistem".

"Poate că e o idee bună, dar pentru cei mai în vârstă e dificil cu toată această tehnologie", mai spune şi Mariana, de 53 de ani.

Englezii de la Sainsbury's au fost primii din Europa care au instalat automatele în toate supermarketurile deţinute. Potrivit reprezentanţilor lanţului de magazine, aproape jumătate dintre clienţi le folosesc, astfel că, la case, cozile sunt reduse.

Citit 1591 ori Ultima modificare Luni, 17 Octombrie 2016 18:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.