PACIENȚII cu talasemie şi hemofilie îşi cer dreptul la tratament în stradă

PACIENȚII cu talasemie şi hemofilie îşi cer dreptul la tratament în stradă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Câţiva zeci de pacienţi cu două boli rare de sânge sunt nevoiţi să îşi ceară dreptul la tratament în stradă, din cauza faptului că autorităţile nu au făcut nimic pentru a le asigura în continuare accesul la terapiile de care depind vieţile lor. În consecinţă, bolnavii cu talasemie majoră şi hemofilie vor protesta în faţa Ministerului Sănătăţii, astăzi, în intervalul orar 11,00-13,00. Pacienţii au hotărât să iasă în stradă deoarece situaţia în care se găseşte acum Institutului Naţional de Hematologie Tranfuzională (INHT) din Bucureşti nu a fost rezolvată.

"Problema accesului la tratament a acestor pacienţi este una mai veche, în ultimii patru ani, periodic, punându-se în discuţie organizarea centrului. Pe 22 octombrie, expiră prelungirea acordată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru a rezolva situaţia organizării acestui centru, ceea ce înseamnă că tratamentul pentru pacienţii cu hemofilie şi talasemie ar putea fi sistat. Ministerul Sănătăţii a spus că va rezolva această situaţie, însă până acum nu am văzut nimic concret”, a precizat, pentru "Viaţa liberă", Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România.

Sute de pacienţi riscă să rămână fără tratament

Potrivit reprezentanţilor COPAC, contractul ar urma să fie prelungit până în luna ianuarie. Informaţia nu a fost confirmată însă, iar membrii Coaliţiei spun că astfel problema ar fi doar rostogolită, urmând ca, în ianuarie, pacienţii să se confrunte cu aceleaşi neajunsuri”.

Coaliţia atrăgea atenţia, pe 11 octombrie, că Ministerul Sănătăţii lasă fără tratament sute de pacienţi cu hemofilie și talasemie din cauza unor măsuri administrative aberante. De la începutul săptămânii viitoare, un număr de 400 de pacienţi (110 cu talasemie majoră şi 300 cu hemofilie - n.r.) vor rămâne fără tratament, întrucât INHT Bucureşti nu mai are dreptul să ofere servicii medicale.

Şi în Galaţi sunt pacienţi cu talasemie şi cu hemofilie, o parte dintre aceştia urmând tratamentul la Institutul din Bucureşti INHT Bucureşti.

Talasemia este o afecţiune care debutează încă din primele luni de viaţă, manifestându-se ca o anemie extrem de severă. Tratamentul constă în transfuzii periodice de sânge, la intervale de două-şase săptămâni, pentru a menţine nivelul hemoglobinei cât mai aproape de valorile normale, permiţând astfel organismului să crească şi să se dezvolte corespunzător. La rândul său, hemofilia este o boală hemoragică ereditară cauzată de deficitul unei proteine de coagulare. Din cauza lipsei factorului respectiv de coagulare, pacientul sângerează fără ca hemoragia să poate fi stăpânită.

Citit 1442 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2016 18:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.