SANCȚIUNI pentru neraportarea vaccinurilor administrate | Proiect

SANCȚIUNI pentru neraportarea vaccinurilor administrate | Proiect
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În condiţiile în care rata vaccinării din România este cu 20 la sută sub cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţi (95 la sută - n.r.), Ministerul Sănătăţii intenţionează să ia o serie de măsuri pentru remedierea acestei situaţii. Una dintre măsuri prevede sancţiuni de până la 10.000 de lei pentru medicii care nu raportează vaccinurile pe care le-au administrat pacienţilor. Medicii nu văd însă beneficiile raportării şi spun doar că vor avea şi mai mult de muncă.

Toţi furnizorii de servicii medicale de stat şi privaţi ar putea fi obligaţi să introducă în Registrul Naţional toate vaccinurile administrate, conform unui proiect de hotărâre de guvern propus de Ministerul Sănătăţii. În cazul în care nu se vor conforma acestei cerinţe, medicii riscă să primească sancţiuni. Dacă nici după această etapă medicul nu se conformează, urmează amenda.

„Am introdus aceste sancţiuni nu de dragul de a-i amenda pe edicii de familie. Este un instrument extrem de util atât pentru Ministerul Sănătății, cât şi pentru medicii de familie, pentru a vedea statusul vaccinal al copiilor din România. Mai mult, ne putem face planificări în funcţie de stocuri”, a afirmat Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt la Ministerul Sănătăţii, conform Digi 24.

Ce spun medicii

Cei mai mulţi medici spun, însă, că raportările ar însemna mai mult de muncă pentru ei, iar măsura nu ar rezolva lipsa anumitor vaccinuri cu care România s-a confruntat în ultimii ani. Vaccinul hexavalent, de exemplu, a lipsit în ultimele patru luni din judeţul Galaţi.

„Prima măsura e să explice (autorităţile - n.r.) suficient pe înţelesul tuturor de ce prevenim boli prin vaccinare. Mai mult, trebuie luat în calcul modul în care îi informează pe părinţi despre efectele dorite şi nedorite ale vaccinului”, a spus Alexandra Oberschi, preşedintele Asociaţiei Juriştilor pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor, Coaliţia pentru Sănătate.

Citit 1367 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2016 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.