Proiect bun, cu şanse mici de reuşită | ”Plăteşti pentru cât arunci”, greu de implementat în Galaţi

Proiect bun, cu şanse mici de reuşită | ”Plăteşti pentru cât arunci”, greu de implementat în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Într-o şedinţă recentă a guvernului, a fost introdusă o ordonanţă de urgenţă, care modifică şi completează Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, în sensul transpunerii corecte şi complete în legislaţia naţională a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului şi Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deşeurile şi de abrogare a anumitor directive şi a Directivei (UE) 2015/1127.  

Conform comunicatului emis de biroul de presă al Guvernului, sistemul "Plăteşti pentru cât arunci" va putea fi implementat, la alegere, de autorităţile publice, cu scopul de a reduce cantitatea de deşeuri care ajunge la depozitare, dar şi pentru a încuraja reciclarea. "Acest principiu se bazează pe două direcţii de ghidare ale politicii de mediu: poluatorul plăteşte şi responsabilitatea comună şi se aplică în moduri diferite atât în state membre UE, cât şi în alte ţări, în funcţie de frecvenţa de preluare a deşeurilor, tipul de recipienţi, cantitatea şi tipul de deşeu şi de condiţiile tehnico-economice locale", se arată în documentul numit. 

La Galaţi, ar fi nevoie de bani mulţi

"Proiectul, în sine, pare unul foarte bun. Însă pentru a fi implementat, este nevoie de o investiţie majoră, în primul rând în reamenajarea punctelor de colectare, dacă nu în construirea unora noi, şi în al doilea rând în înfiinţarea unui sistem de monitorizare pe bază de cartele al celor care aruncă deşeuri, de orice natură. Astfel, la final de lună, vom şti cine şi cât a aruncat. Altfel, e greu de ţinut socoteala celor care aruncă deşeuri menajere şi a celor care aruncă reciclabile", a explicat Mirela Furtună, directorul Ecosal Galaţi. 

De asemenea, reprezentanţii serviciului public de salubrizare avertizează că un astfel de proiect, fără implicarea masivă a Poliţiei Locale, ar putea duce la mai multă mizerie în oraş. "Pentru a evita să plătească mai mult, unii cetăţeni ar putea arunca gunoiul menajer oriunde, caz în care oraşul ar arăta groaznic. Astfel, fără amenzi usturătoare în acel moment, nu s-ar putea realiza nimic", a mai spus Mirela Furtună.

Citit 2258 ori Ultima modificare Duminică, 23 Octombrie 2016 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.