De ce nu creşte consumul. Mese fără peşte

De ce nu creşte consumul. Mese fără peşte
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Oricât de ieftin ar fi, peştele tot e mai scump decât carnea de pui. Spre exemplu, în supermarketuri se găseşte pui la şapte lei kilogramul. N-o fi cel mai gustos sortiment, dar măcar saturi toată familia la o masă, cu mai puţin de zece lei. Pulpele de pui dezosate, fără piele, costă vreo 17 lei, deci mai puţin decât un kilogramul de file de novac, al cărui preţ ajunge pe la 20 de lei. Iar pentru cine s-a obişnuit cu carnea de pasăre, parcă cea de peşte nici nu ţine atât de bine de foame…

Apoi, spre deosebire de carne, unde de multe ori ajunge pe masă ce-i mai ieftin, la peşte gusturile consumatorului s-au schimbat, în ultimii 20 de ani. S-au rafinat, am putea spune. Mulţi dintre cei care se săturau cu saramură de caras sau cu crap prăjit au dat, între timp, de gustul doradei sau al somonului. Şi de unde crap întreg găseşti şi pe la 12 – 13 lei kilogramul, somonul proaspăt tot costă vreo 40 de lei! Iar preţul mare ar putea fi, în sine, un inhibitor al consumului. Că îţi permiţi somon fume la masă se cheamă lux, chit că mănânci doar 200 de grame pe lună!

Nu în ultimul rând, oferta de peşte proaspăt e destul de “subţire” în Galaţi. Producţia autohtonă care să ajungă în pescării e aproape nulă. Sigur, unele dintre pescării sunt chiar serioase. Dau puţin mai scump, dar proaspăt. Suntem, totuşi, încă departe de a putea considera că tot peştele pus la vânzare, în Galaţi, e şi proaspăt. Şi de ce ne-ar căşuna numai pe pescării, când şi din supermarket mai cumperi, uneori, peşte de prospeţime îndoielnică?!

Producţia de peşte pentru consum, în Galaţi, aproape că nu există. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) are în evidenţe mai puţin de 20 de societăţi cu profil piscicol, în Galaţi. Dintre ele, cele mai multe fac fie pescuit de agrement, fie cresc puiet, fie abia reuşesc să treacă anul.

Şi totuşi, se vinde

Indiferent cât de puţin peşte se mănâncă la noi în comparaţie cu alte state europene, sunt pescării în oraş care prosperă. Or, ăsta e semn că gălăţenii cumpără peşte. Spre exemplu, probabil pescăria cu cele mai multe puncte de lucru, SC Spring Caprice SRL, care are deschise pescării în mai multe cartiere gălăţene, a raportat, anul trecut, o cifră de afaceri de 8.591.815 lei şi un profit de 771.537 lei. Asta înseamnă măcar vreo câteva zeci de tone de peşte şi produse din peşte vândute în 2015. Firma a fost şi premiată, de Camera şi Comerţ şi Industrie a Comerţului Galaţi, pentru performanţele obţinute. Şi nu este societatea singura pescărie din Galaţi căreia îi merge bine.

Citit 3040 ori Ultima modificare Marți, 22 Noiembrie 2016 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.