UTIL pentru străini | Cum devii român cu acte în regulă

UTIL pentru străini | Cum devii român cu acte în regulă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ani de şedere pe teritoriul statului nostru, fidelitate, loc de muncă, afaceri şi eventual întemeierea unei familii alături de un român sunt condiţiile de bază ale dobândirii cetăţeniei române de către străini sau apatrizi. Vedetele şi investitorii bogaţi pot beneficia de înjumătăţirea termenelor în care pot obţine legal un paşaport românesc.

Obţinerea paşaportului românesc care are la bază, în principal, principiul stabilităţii, adică cel care vrea să fie român trebuie să domicilieze în ţara noastră cel puţin opt ani. În cazul în care se căsătoreşte cu un cetăţean român, poate cere cetăţenia în cinci ani de la căsătorie. Pe timpul şederii pe teritoriul statului român, solicitantul, care la data formulării cererii trebuie să aibă cel puţin 18 ani, trebuie să aibă un comportament loial şi să nu întreprindă acţiuni potrivnice intereselor, siguranţei statului şi poporului român. Străinul trebuie să aibă, în România mijloacele legale de a-şi asigura un trai decent, să fie cunoscut cu o bună purtare şi să nu fi fost condamnat în străinătate pentru fapte care îl fac nedemn de a fi cetăţean român.

De asemenea, el trebuie să cunoască limba română şi să deţină noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, precum şi prevederile Constituţiei şi Imnul naţional.

O prevedere importantă a Legii 21 din 1991 privind cetăţenia română îi vizează pe cei care pot obţine înjumătăţirea termenelor de solicitare şi respectiv obţinere a cetăţeniei. Aceştia sunt solicitanţii recunoscuţi internaţional, cei care au investit în ţara noastră cel puţin 1.000.000 de euro, cei care au dobândit legal statutul de refugiaţi şi cetăţenii statelor membre ale UE.

Străinilor care au dobândit cetăţenia la solicitare pot fi sancţionaţi cu retragerea acesteia în patru situaţii: dacă, pe teritoriul unui stat străin, săvârşesc fapte care aduc atingere intereselor şi prestigiului României, se înrolează în armata unui stat cu care România a rupt relaţiile diplomatice sau este în război, dacă a obţinut ilegal cetăţenia română, dacă are legături cu grupări teroriste sau dacă a săvârşit ori a sprijinit orice fel de acţiuni care pun în pericol siguranţa naţională.

Retragerea nu produce efecte asupra cetăţeniei soţului sau copiilor persoanei căreia i s-a retras cetăţenia.

Citit 2812 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2017 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.