Managerii de spitale vor fi NUMIȚI tot pe criterii politice

Managerii de spitale vor fi NUMIȚI tot pe criterii politice
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Depolitizarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de manageri de spital a fost una dintre măsurile care au pus pe jar lumea medicală din România, în luna noiembrie a anului trecut. Propunerea, prezentată sub forma unei ordonanţe de urgenţă, a fost făcută de către ministrul de atunci al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Totul a fost înăbuşit însă înainte de a deveni lege, după ce, în 10 ianuarie, Comisia de sănătate publică a Senatului, condusă de László Attila, a dat raport negativ pentru această ordonanţă. În 16 ianuarie, şi Comisia juridică a Senatului, condusă de Şerban Nicolae (PSD), a decis să respingă Ordonanţa.

Ordonanţa 79/2016 liberaliza accesul la funcţiile de conducere în spitale. În prezent, pentru aceste funcţii poate candida un număr restrâns de persoane, care trebuie să fie medici primari sau cadre didactice ale universităţilor sau facultăţilor de medicină. Printre prevederile Ordonanţei se numără şi interdicţia ca medicii să primească fonduri de cercetare de la companii care sunt furnizori ai spitalelor unde lucrează. Textul mai interzice managerilor de spitale să deţină acţiuni la firme sau la alte organizaţii care au legături patrimoniale cu spitalul sau cu serviciul de ambulanţă.

Practic, măsurile urmăreau să întrerupă risipirea banilor publici prin intermediul unor reţele de şefi de spitale care acordă discreţionar contracte de achiziţii firmelor preferate politic. Suplimentar, directorilor de spitale le era interzis să ocupe funcţii politice, dar şi să angajeze discreţionar şefi de secţii: aceştia ar fi trebuit angajaţi prin concurs.

Reacţiile fostului ministru

”Jaful cel mai mare din Sănătate s-a făcut în spitale. Banii tăi au fost furaţi de manageri corupţi, de manageri numiţi politic, de ei şi de prietenii lor din partid, universitate, etc. Spitalul este instituţia cu rol de pâlnie în sistem, pâlnia în care se toarnă bani de la CNAS, bani de investiţii de la MS, bani de investiţii de la primării şi consilii judeţene, bani din fondurile europene, bani care se scurg către firme prietene şi de familie!”, a scris Vlad Voiculescu, pe Facebook.

Citit 3642 ori Ultima modificare Joi, 19 Ianuarie 2017 00:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.