TINERII ȘI ORAȘUL | În aşteptarea civilizaţiei. Când vom avea destule spaţii destinate animalelor de companie?

TINERII ȘI ORAȘUL | În aşteptarea civilizaţiei. Când vom avea destule spaţii destinate animalelor de companie?
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Odată cu topirea zăpezii, an de an, în Galaţi, ne confruntăm cu aceleaşi probleme legate de mizeria lăsată peste tot de câini şi pisici. Fie ei cu stăpân sau fără. Ca la un semn, pe trotuare, în faţa blocului, în parcuri sau pe faleză, încep cursele cu obstacole.

Unde să calci sau mai bine zis cum să ocoleşti, ca să nu fii nevoit să îţi laşi pantofii la intrarea în bloc sau să îţi speli ghetele de fiecare dată când intri în casă? Întrebare fără răspuns şi fără o soluţie concretă, deocamdată, la Galaţi, deşi legi există. 

Unii iubitori de animale nu înţeleg de ce ei trebuie să umble cu măturica şi făraşul la purtător şi să le mai şi folosească, atât timp cât zeci de maidanezi aleargă nestingheriţi pe străzile oraşului, făcând mizerie. Punem preţ pe umanitate, căutăm soluţii pentru adopţia animalelor fără stăpân, îi aplaudăm pe cei care iau un suflet acasă, apoi îi echipăm cu pungi şi mătură, în condiţiile în care Galaţiul e plin de “mizerii” ale maidanezilor, după care, evident, nu curăţă nimeni.

Pentru ca vecinii să nu se mai certe unii cu alţii din cauza “obstacolelor” neasumate, ar trebui, pentru început, să nu mai avem câini maidanezi. Apoi ne trebuie parcuri bine delimitate, pentru patrupede, ca în occident! Abia după, putem discuta de aplicarea corectă a legii, în cazul stăpânilor de animale şi despre modalităţile de sancţionare a posesorilor de câini, care nu respectă reglementările în vigoare. Căci dacă “vrem o ţară ca afară”, ar trebui să ne mai dezbărăm şi noi de obiceiuri şi cutume vechi şi să învăţăm că orice face câinele nostru pe spaţiul public trebuie strâns! În ultima vreme, am tot dat exemplul ţărilor străine, tocmai pentru că autorităţile au găsit acolo soluţii ca să împace și capra şi varza. În Spania, de exemplu, autorităţile au găsit o decizie interesantă pentru a evită murdărirea domeniului public de către animalele de companie cu proprietar: s-au înfiinţat spaţii verzi speciale, prevăzute cu toalete pentru câini, conectate la sistemul de canalizare. Oamenii au scăpat de incomodele pungi pentru excremente, iar câinii beneficiază de un loc de joacă numai al lor. Proiectul a fost gândit de un iubitor de animale şi a prins foarte bine.

Ne întrebăm pe când şi la Galaţi astfel de iniţiative, care să aducă zâmbetul pe buze iubitorilor de animale. Dar şi pietonilor posibilitatea de a ajunge acasă, curaţi şi perfect uscaţi, fără gândul că trebuie să treacă mai întâi pe la Loto…

Citit 1311 ori Ultima modificare Luni, 13 Februarie 2017 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.