“Cartea oglinzilor”, de E.O. Chirovici - Uşor de citit

“Cartea oglinzilor”, de E.O. Chirovici - Uşor de citit
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

The Guardian, celebrul cotidian britanic cu o tradiţie de aproape 200 de ani şi al cărui tiraj este de peste 160.000 de exemplare, a numit cartea românului "fenomen editorial internaţional".

Richard Flynn îi trimite agentului literar Peter Katz o scrisoare însoţită de primul capitol al unui roman care ar putea ului lumea literară, pentru că anunţă că va risipi misterul asasinării profesorului Wieder. Crima respectivă se petrecuse în urmă cu zeci de ani, iar poliţiştii nu reuşiseră niciodată să găsească făptaşul, aşa că publicarea unei astfel de dezvăluiri ar fi trezit interesul tuturor. Înainte ca agentul literar să poate cumpăra întregul manuscris, însă, Flynn moare. Şi cum restul cărţii e de negăsit, Katz îl va chema pe John Keller, un fost jurnalist de tabloid, pentru a face lumină în acest caz. La rândul lui, Keller îl angrenează în aventura redescoperirii adevărului pe Roy Freeman, poliţistul care s-a ocupat de caz, în 1987. Sunt atraşi în acest vârtej al dezvăluirilor despre trecut şi Laura Baines, o apropiată a lui Flynn, dar şi a lui Wieder, dar şi Derek Simmons, un om bun la toate, pe care profesorul îl ţinea pe lângă casă.

Ca în orice poveste de acest fel bine scrisă, adevărul se distinge cu greu de minciună, iar pistele false abundă. În cele din urmă, însă, un agent literar, un jurnalist şi un fost poliţist reuşesc să pună lucrurile cap la cap.

“Cartea oglinzilor” nu-i vreo poveste cu final neaşteptat. Dar nici cu sfârşit previzibil. Cartea lui Eugen Ovidiu Chirovici rămâne, totuşi, un roman poliţist căruia ar fi mai bine să nu-i citeşti întâi sfârşitul. Dar chiar şi dacă ai face-o, tot ai mai reuşi să te bucuri de structura poveştii pe care a scris-o autorul român.

Eugen Ovidiu Chirovici este absolvent de ASE, fost ziarist la “Jurnalul Naţional” şi manager al postului B1. A publicat mult şi a colaborat, printre altele, cu Radio BBC şi Radio Europa Liberă. A fost şi consultant guvernamental şi secretar de stat.

“Cartea oglinzilor” e primul roman pe care Chirovici l-a scris în limba engleză, după ce s-a mutat în Marea Britanie, iar drepturile de publicare pentru carte s-au vândut déjà în 38 de ţări.

Citit 1563 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Februarie 2017 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.