ALARMANT! Galaţiul, pe locul al treilea la infecţiile noi cu HIV/SIDA
Foto: Sursa foto: Internet

ALARMANT! Galaţiul, pe locul al treilea la infecţiile noi cu HIV/SIDA
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Judeţul Galaţi ocupă unul din primele locuri în ţară în ceea ce priveşte numărul cazurilor nou diagnosticate de infecţie cu HIV/SIDA. Concret, în judeţul nostru, în primele nouă luni ale anului trecut, au fost înregistrate 17 noi cazuri de infecţie, ceea ce ne situează pe locul al treilea în ţară, după Bucureşti, cu 172 de pacienţi noi, şi Constanţa, cu 26.

În România, potrivit datelor oficiale, trăiesc peste 14.000 de persoane infectate cu HIV/SIDA. Aproape jumătate dintre aceşti bolnavi sunt tineri cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani. "În 2016, cele mai frecvente metode de transmitere a virusului HIV au fost prin: relaţii sexuale între bărbaţi şi femei (63,2 la sută), consum de droguri injectabile, folosind aceeaşi seringă (17,6 la sută), relaţii homosexuale (17,2 la sută) şi de la mamă la bebeluş (0,3 la sută din cazuri). De asemenea, 1,4 la sută din infecţii provin din cauze necunoscute. Mai mult, un studiu din 2015 al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a scos la iveală faptul că persoanele infectate cu HIV/SIDA reprezintă grupul cel mai discriminat din România", a precizat Daniel Scoarţă, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor din Galaţi.

Proiect de informare în şcoli

Lipsa de informare sau informaţiile greşite vehiculate de diverse surse reprezintă unele dintre cauzele principale responsabile atât pentru numărul mare de infecţii noi, cât şi pentru discriminarea la care sunt supuse persoanele cu HIV/SIDA. Tocmai de aceea, Asociaţia Pacienţilor din Galaţi desfăşoară, în această perioadă, un proiect de informare a elevilor din patru unităţi şcolare din municipiul Galaţi: Liceul Teoretic "Emil Racoviţă", Colegiul Naţional "Alexandru Ioan Cuza", Liceul Teoretic Dunărea şi Colegiul Economic "Virgil Madgearu". Proiectul este desfăşurat cu sprijinul prof. dr. Costinela Georgescu, directorul Serviciului de Asistenţă Medicală al Municipiului Galaţi.

HIV  (Virusul  imunodeficienţei  umane)  este  un  virus  care  afectează celulele  albe  (limfocite  CD4)  din sânge, celule care ne protejează împotriva infecţiilor. Celulele infectate devin producătoare ale  virusului  şi,  după  o  vreme,  mor.  Virusurile  nou  produse  circulă în  sânge,  căutând  noi  celule  pe  care  să  le  infecteze.  În  felul  acesta numărul  de  celule  albe  din  organism  scade  treptat  şi,  împreună  cu acestea,  scade  şi  imunitatea.  În  timp,  organismul  pierde  capacitatea de rezistenţă chiar şi în faţa unei boli obişnuite.

Cel mai frecvent, HIV se transmite prin contactul sexual neprotejat între bărbat şi femeie.

Premieră. Vaccin împotriva HIV

Cercetătorii spanioli au descoperit un tratament care le dă posibilitatea pacienților infectați cu HIV să renunțe la medicamentele antiretrovirale şi să scape de virus, cu ajutorul unui vaccin. Astfel, medicina este la un pas de a eradica virusul HIV, pentru prima oară în 30 de ani, scrie Mail Online. Vaccinul ar putea deveni disponibil în câţiva ani.

Citit 5694 ori Ultima modificare Joi, 16 Martie 2017 01:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.