Campanie de informare pe tema TUBERCULOZEI, săptămâna aceasta, la Galaţi

Campanie de informare pe tema TUBERCULOZEI, săptămâna aceasta, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi, în parteneriat cu Ordinul asistenţilor medicali şi moaşelor (OAMGMAMR), filiala Galaţi, şi cu Şcoala Postliceală Sanitară Coman desfăşoară, pe toată perioada acestei săptămini, mai multe acţiuni de informare şi conştientizare a populaţiei asupra modului de răspândire a tuberculozei, precum şi a metodelor de diagnostic şi tratament. În cadrul  acestor acţiuni, susţinute de medici, asistenţi medicali  din cadrul Spitalului TBC Galaţi şi de elevi ai Şcolii postliceale, se distribuie materiale informative prin cabinetele medicilor de familie, în spitale, în farmacii, şcoli şi licee, cât şi în întreprinderi.

Vineri, 24 martie, în sala de cursuri a Spitalului TBC, în parteneriat cu OAMGMAMR, filiala Galaţi, se va desfăşura cursul "Tuberculoza, problemă socială şi de sănătate publică; Rolul asistentei medicale în educaţia pentru sănătate şi prevenirea tuberculozei".

Invitate, în calitate de lector, vor fi medicul primar pneumolog dr. Marilena Tănase şi doctorul Marta Lefter, medic specialist pneumolog şi coordonatorul judeţean al Programului naţional de control al tuberculozei. Cei doi medici le vor explica celor prezenţi de ce tuberculoza este problema întregii comunităţi, fie că vorbim de un cătun de munte sau de o ţară întreagă.

Cap de afiș la numărul de îmbolnăviri

În fiecare an, pe 24 martie, este celebrată Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei. Chiar dacă numărul de decese provocate de tuberculoză este în scădere, România continuă să fie cap de afiş la numărul de îmbolnăviri, arată un raport făcut de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Potrivit documentului, între 2011 şi 2015, numărul de noi cazuri de tuberculoză a scăzut cu 4,3 la sută, între 2011 şi 2015. Totuşi, acelaşi raport subliniază că au crescut alarmant cazurile de coinfecţii cu tuberculoză şi HIV. Mai precis, sursa citată arată că numărul cazurilor a crescut cu 40 la sută. De asemenea, îngrijorător este şi faptul că tuberculoza rezistentă la medicamente (o formă mult mai agresivă şi mai greu de tratat a TBC - n.r.) apare din ce în ce mai des.

24 martie comemorează ziua în care dr. Robert Koch, în 1882, descoperea agentul patogen al tuberculozei, bacilul care îi poartă numele.

Citit 2327 ori Ultima modificare Joi, 23 Martie 2017 01:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.