Plecaţi din civilie să aplice legea la sate. Ei sunt noua generaţie de POLIȚIȘTI gălăţeni
Foto: În imagine, ag. Ioana Ciomaga | Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Plecaţi din civilie să aplice legea la sate. Ei sunt noua generaţie de POLIȚIȘTI gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Din vara anului trecut, 36 de tineri poliţişti care au lăsat viaţa civilă pentru uniformă fac parte din peisajul posturilor comunale din judeţul Galaţi. Mai mult sau mai puţin familiarizaţi cu viaţa la ţară, cu mentalităţile şi metehnele oamenilor din mediul rural, proaspeţii agenţi cred cu tărie că o carieră începută de jos este cheia succesului pentru orice poliţist care pretinde şi merită respect.

Sunt tineri, ambiţioşi şi şi-au dorit să fie poliţişti, iar noile recrutări din sursă externă pe care Ministerul Afacerilor Interne le-a repornit în forţă anul trecut le-au deschis porţile către oportunitatea mult visată. Cel puţin doi dintre gălăţenii care au tras lozul câştigător în vara anului trecut se încadrează în tiparul descris mai sus, fapt confirmat de notele care le-au permis să îşi câştige posturile.

Una dintre tinerele care a ajuns în slujba cetăţeanului din mediul rural a punctat decisiv pentru postul de la Şendreni. Cu media 9,20, Ioana Ciomaga a devenit prima şi deocamdată singura femeie poliţist din comuna aflată la doi paşi de oraşul în care s-a născut şi a studiat. „Am absolvit CNVA-ul şi facultatea de Protecţia Mediului, la Bucureşti. Am şi un masterat în protecţia mediului, dar mi-am dorit întotdeauna să devin poliţistă. De recrutarea de anul trecut, am aflat în ultima zi. M-am înscris, am învăţat şi am reuşit”, îşi rezuma Ioana intrarea în Poliţie, alegere pe care a făcut-o la vârsta de 26 de ani, după trei ani în care a lucrat ca operator la un call-center de limba franceză.

„Rezolvarea reclamaţiilor clienţilor m-a învăţat să lucrez contra cronometru, fapt care m-a ajutat oarecum la şcoala de poliţie, unde am făcut stagiul de pregătire. A fost destul de greu, cu trezitul la ora 5,00, sectoarele, pregătirea militară, dar o fată se poate descurca, dacă vrea să înveţe. M-a ajutat şcoala, pentru că am reuşit să mă adaptez mai bine şi am intrat în contact şi cu alte mentalităţi”, ne-a mărturisit tânăra agentă.

Nu-şi face griji de faptul că are putea fi privită discriminatoriu de colegi, cinci la număr la Şendreni, nici de localnici. Crede că are un as imbatabil în mânecă, şi anume diplomaţia, dublată de responsabilitate.

„Sunt mai respectată, poate pentru că sunt fată. Cred că conflictele, într-o măsură destul de mare, pot fi rezolvate şi pe altă cale decât prin forţă. Fiecare situaţie trebuie tratată cu responsabilitate, pentru că e unică. Tocmai asta m-a atras la munca de poliţie. Este o muncă complexă, e bine să începem de jos, iar eu nu voi rata nicio oportunitate de avansare, chiar dacă, deocamdată, nu mi-am propus un ţel”, conchide agentul Ioana Ciomaga.

Cum crede că ar trebui să fie poliţistul viitorului? Empatic şi sufletist, să ţină pasul cu noutăţile, dar să nu uite să fie corect şi să aplice legile.

"Domnu` agent, da` nu eraţi la Primărie?"

A fost una dintre primele întrebări la care a trebuit să răspundă, ca poliţist, Relu Alin Gheorghe, în momentul în care a apărut în uniformă în mijlocul localnicilor din Tudor Vladimirescu. Tânărul de 25 de ani, originar din Braniştea, nu le era străin oamenilor din comună, care îl cunoşteau însă ca jurist la primărie. Nu bănuiau că tânărul care muncea la problemele civile ale aşezării ascunde dorinţa de a deveni slujbaş al legii, lucru pe care l-a reuşit cu media 9,34.

„Am absolvit Facultatea de Drept la „Dunărea de Jos” şi aş fi vrut să fac Academia de Poliţie, dar nu am putut da examen, din cauza unei intervenţii chirurgicale minore. M-am angajat consilier juridic şi, când am aflat de concursul de la Poliţie, nu am stat pe gânduri. Aşa am ajuns să am de-a face şi cu pregătirea militară, de care auzisem doar de la tatăl meu şi din alte poveşti care mai de care”, îşi începe istoria tânărul poliţist.

Stagiul de pregătire de la Câmpina l-a dezvoltat şi i-a dat încredere, schimbându-şi oarecum viziunea asupra milităriei. „Cred că tinerii ar trebui să facă armată. Îi cizelează şi îi responsabilizează”, menţionează agentul, penultimul intrat în schema postului cu cinci poliţişti de la Tudor Vladimirescu.

Relu Alin Gheorghe este pasionat de dreptul penal şi speră ca într-o zi să devină un judiciarist de succes. Până atunci, mai e cale lungă, dar are răbdare şi calm. „Eu sunt empatic cu oamenii şi cred că trebuie respectaţi, astfel încât şi noi să primim respect. Orice poliţist poate fi un model, iar modelele viitorului vor fi cei care, cred eu, vor ţine pasul cu schimbările şi tehnologia. Oamenii se schimbă, iar poliţia trebuie să se schimbe odată cu ei”, este părerea agentului.

În imagini, ag. Ioana Ciomaga, ag. Relu Alin Gheorghe:

Citit 4091 ori Ultima modificare Duminică, 26 Martie 2017 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.