Mii de oameni depind de AJUTORUL STATULUI. Cât de mare-i SĂRĂCIA în Galaţi
Foto: Gălăţenii, nevoiţi să stea la cozile sărăciei | Foto-arhivă ”Viața liberă”

Mii de oameni depind de AJUTORUL STATULUI. Cât de mare-i SĂRĂCIA în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

"La oraşul sărac şi izolat, nici investitorii nu trag", aşa ar putea fi adaptată, în cazul Galaţiului, înţelepciunea populară "La omul sărac, nici boii nu trag". Şi, totuşi, cât de mare-i sărăcia în Galaţi?

Asta am încercat să aflăm, pe baze datelor pe care, la solicitarea noastră, Primăria municipiului Galaţi ni le-a pus la dispoziţie.

Pentru că datele privind populaţia oraşului Galaţi au stârnit mereu dispute, am preferat să pornim analiza de la numărul gălăţenilor care plătesc impozite şi taxe locale şi susţin astfel bugetul local. Conform Primăriei, sunt 166.950 de roluri fiscale, adică de persoane fizice care contribuie la vistieria oraşului. Atenţie, însă, din cei 166.950 de gălăţeni care plătesc taxe şi impozite la bugetul local, nu toţi locuiesc în Galaţi. Unii trăiesc în străinătate, de unde se întorc ca să-şi plătească obligaţiile fiscale.

Potrivit aceleiaşi surse, aproximativ 5.000 de cetăţeni sunt scutiţi total sau parţial de obligaţiile fiscale: persoanele cu handicap, veteranii, deportaţii, revoluţionarii şi cei trimişi în misiuni în teatrele de operaţiuni. Nu mai puţin adevărat este faptul că, dintre contribuabili, 2.818 sunt înregistraţi ca şomeri, iar 73.800 sunt pensionari.

Cei mai sărmani dintre sărmani

Potrivit Primăriei, 686 de familii, adică 1.342 de suflete, beneficiază de ajutor social conform Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Cantina de Ajutor Social hrăneşte nu mai puţin de 514 beneficiari. Iar de alocaţie pentru susţinerea familiei conform Legii 277/2010 au avut parte 1.025 de familii.

Ajutoare de încălzire

Mii de gălăţeni primesc ajutor pentru încălzirea locuinţei, conform OUG nr.70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece. Conform Primăriei, la ajutoare încălzire cu energie termică sunt înregistraţi 5.117 beneficiari, care pot fi persoane singure sau familii cu mulţi copii. Pentru ajutoare încălzire cu gaze naturale sunt depuse 1.966 de dosare, ajutoare de încălzire cu energie electrică primesc 292 de beneficiari, iar ajutoare de încălzire cu lemne - 744 de beneficiari. Dar nu e tot! Primăria a oferit ca ajutor de urgenţă lemne de foc. Din cele 420 de solicitări pentru care s-au efectuat anchete sociale în perioada sezonului rece, au beneficiat de lemne de foc 419 familii sau persoane singure aflate în dificultate.

În total, 8.538 de familii numeroase ori persoane singure au avut nevoie de ajutor pentru a trece această iarnă. Dacă vi se par mulţi, ar trebui să ţinem seama că, prin 2012, erau nu mai puţin de 20.000 de beneficiari de ajutor numai în sistem centralizat! Numărul s-a redus drastic pentru că au existat creşteri de venituri de pe urma cărora unii gălăţeni au pierdut ajutorul de încălzire pentru că aveau un leu sau doi în plus…

Un gălăţean din zece

Dincolo de dosare şi de beneficiari, poate cele mai relevante date privind sărăcia sunt cele înregistrate în cadrul Programului Operaţional de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate (POAD), prin care cei mai necăjiţi dintre gălăţeni au beneficiat de alimente de la Uniunea Europeană. Conform Primăriei, 16.524 de gălăţeni au avut dreptul, în toamna trecută, să primească hrană de la UE. Raportând această cifră la cei 166.950 de contribuabili, rezultă că măcar un gălăţean din zece are nevoie de ajutorul autorităţilor pentru a supravieţui!

Citit 11146 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Martie 2017 00:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.