Pomenirea patriahului Justinian Marina

Pomenirea patriahului Justinian Marina
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Patriarhul Justinian Marina a fost pomenit, duminica trecută, la Catedrala Arhiepiscopală şi în toate bisericile din Galaţi şi Brăila, în condiţiile în care, pe 26 martie, s-au împlinit 40 de ani de la moartea sa.

„Părintele Patriarh Justinian a fost cel care a instalat în eparhia noastră doi ierarhi vrednici, pe Preasfinţitul Chesarie, slujitor cu viaţă sfântă, care în anul 1950, la îndemnul Părintelui Patriarh Justinian a demarat lucrările de restaurare şi consolidare ale Catedralei Arhiepiscopale, după ce vreme de zece ani, din 1940 până în 1950, acest edificiu impunător a fost o ruină plină de moloz, şi pe Înaltpreasfinţitul Părinte Antim Nica, om drept şi temător de Dumnezeu, care a continuat cu pricepere ativitatea înaintaşilor”, a precizat Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în cadrul cuvântului de învăţătură adresat celor prezenţi.

Cu două zile înainte, Arhiepiscopul a susţinut o conferinţă, în Aula Magna a Universităţii "Dunărea de Jos", pe tema personalităţii şi realizărilor lui Justinian Marina, cunoscut şi sub numele de “Patriarhul Roşu”. Justinian a fost mai întâi preot de parohie, căsătorit. După moartea soţiei, şi-a crescut singur cei doi copii. Va avansa continuu în ierarhia bisericească şi va ajunge mitropolit de Iaşi, apoi Patriarh, după moartea lui Nicodim Munteanu.

Va fi liderul bisericii care va trebui să medieze coexistenţa Bisericii Ortodoxe Române cu cea a regimul comunist, bazat pe o doctrină atee.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2017 ca fiind comemorativ pentru Patriahul Justinian.

Citit 1411 ori Ultima modificare Joi, 30 Martie 2017 01:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.