Imprimă această pagină

Nneka Onyejekwe - voleibalista româno-nigeriană de la CSU Metal

Nneka Onyejekwe - voleibalista româno-nigeriană de la CSU Metal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mama şi tatăl sportivei care joacă în Galaţi de 7 ani: ea româncă, el nigerian, s-au intersectat pe vremea comunismului la Cluj Napoca, în timpul facultăţii * Ea chimistă, el îndrăgostit de arte – nu le-a mai trebuit decât o scânteie pentru ca familia Onyejekwe să capete renume: doi copii (voleibalista Nneka şi handbalistul Chike) titulari în echipele naţionale de seniori ale României! *

Nneka Onyejekwe – carte de vizită

·    Născută în judeţul Hunedoara şi va împlini la vară 21 de ani

·    a început voleiul la CSS Unirea Cluj Napoca *

·    studentă în anul III la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Galaţi

·    are trei titluri de campioană a României la echipa de senioare a CSU Metal Galaţi, dar este medaliată cu aur şi la junioare

·    hobby-ul său de bază este somnul, dar îi mai plac filmele şi Internetul

·    conduce un Volkswagen Golf pe care l-a „şifonat” o dată

·    îi place să gătească, dar supa de pui încă nu i-a ieşit după patru încercări: „a cincea oară va fi super!”.

O singură eschivă

Am invitat-o la o cafea sau, mai bine zis, ea a indicat locul în care se simte cel mai bine alături de colegele de echipă. Relaxată, pe alocuri timidă, una dintre cele mai iubite voleibaliste din Galaţi (e aici de şapte ani de zile!) s-a eschivat la o singură întrebare, atunci când am vrut să aflăm dacă are iubit şi cum îl cheamă.

Ne-a indicat că-i voleibalist, că joacă la CSM Tg. Mureş şi că mâine, când CSU Metal are meci exact în acest oraş, jumătatea sa fi-va plecată într-o deplasare cu formaţia sa de club.

Curat ghinion, dar Nneka este deja învăţată să stea la distanţă de cei dragi. „Am plecat de mică de acasă şi m-am maturizat devreme, văd viaţa altfel. Nu mă mai poate surprinde nimic”, afirmă hotărâtă frumoasa mulatră multiplu medaliată.

Dragostea, Artă sau Chimie pură?

Despre familia mixtă din care provine ne-a vorbit cu zâmbetul pe buze, românca Mariana şi nigerianul Aniemeka, doi tineri studenţi la Universitatea din Cluj Napoca, făcându-şi ochi dulci înainte de Revoluţia din ’89.

„Mama era la Chimie, iar tata la Arte. S-au plăcut şi iată ce familie frumoasă a rezultat!” A fost dragoste mare, căci voleibalista de la CSU Metal nu este singură la părinţi, iar cei doi fraţi mai mari ai săi sunt, de asemenea, de toată isprava: Okwudi a absolvit Facultatea de Jurnalism, iar Chike este handbalist, joacă la Ştiinţa Bacău şi face parte din lotul naţional de seniori al României.

„Sunt cea mai mică, deci sunt protejata familiei, toţi mă consideră bebeluşul lor”, se alintă sportiva - şi ea componentă a lotului naţional de senioare. 

Niciodată în Nigeria

Pe jumătate nigeriancă, Nneka n-a fost niciodată în ţara natală a tatălui şi nu şi-a cunoscut bunicii de acolo, aceştia decedând cu ani în urmă.

„Sper ca la vară să ne facem timp pentru a vizita Nigeria. Dar vreau să mergem toată familia, n-ar avea farmec să ne ducem pe rând”.

„Avem acolo mătuşi, unchi şi verişori”, se destăinuieşte gălăţeanca de adopţie, pregătită să-şi folosească engleza (n.a. – limba oficială în statul african cu capitala la Abuja) pentru dialogurile cu rudele din partea tatălui.

Acesta din urmă - grafician calificat, îşi pune mai rar în practică iscusinţa.

„Din cauza crizei”, spune mezina familiei Onyejekwe. „Tata e pasionat şi de fotografie şi vine destul de des la meciurile mele. A umplut casa de poze.”

Şi totuşi, opera care l-a consacrat pe studentul de acum două decenii este însăşi Nneka, poate cel mai bun produs al României în materie de volei din ultimii ani. 

Explicaţie foto: Nneka, o companie încântătoare la o cafea şi un pahar de vorbă

Citit 6153 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Dănuţ Lungu