Bute - scos din corzi de un meşter popular!
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Bute - scos din corzi de un meşter popular!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • O artistă populară din comuna natală a pugilistului a realizat o lucrare interesantă în care mai mulţi pecheni de-ai lui Bute îl aşteaptă acasă pe campion cu mesaje de încurajare

„Lucian, noi te iubim/ Şi cu tine ne mândrim” – este un mesaj pe care l-am găsit într-un loc în care foarte puţini se aşteptau să-l vadă: la un târg de meşteri populari, cel deschis vineri pe esplanada de la Potcoava de Aur. Artista Ştefania Crişan, născută şi crescută la Pechea, a adus în faţa gălăţenilor o lucrare cu un mesaj emoţionat, în care prezintă mai mulţi consăteni de-ai lui Bute, „îngrămădiţi” în curtea unei case, care îl aşteaptă pe pugilist cu un mesaj de încurajare.

Personajele par rupte din poveştile lui Creangă şi-ţi aduc instantaneu zâmbetul pe buze! „Am văzut că au fost destui care l-au criticat pe Lucian după ultimul meci în care a fost învins. M-am gândit că acum este momentul să-i arătăm campionului nostru că suntem alături de el şi la bine, dar şi la greu”, spune artista.

Ştefania Crişan s-a chinuit ceva vreme să conceapă această lucrare, dar este foarte mândră de ce a ieşit. „Lucrez intens şi la o păpuşă Lucian Bute, pe care sper să o termin cât mai repede pentru a merge la Pechea cu aceste lucrări de artă. Să nu vă imaginaţi că-l fac în chiloţi de box, sau cum s-or numi ei! Nu, îl fac în costum popular, cu iţari şi opinci în picioare, să-l vadă lumea şi în altă postură”, ne-a mărturisit râzând artista.

Bute şi Froch, nişte păpuşi!

Ştefania Crişan este chiar hotărâtă să-l meşterească şi pe „călăul” lui Bute – Carl Froch. „La expoziţia pe care o voi deschide la Pechea, îi voi pune pe cei doi boxeri cap în cap”, glumeşte artista. Visul ei de a organiza această expoziţie la Pechea este mai vechi. Nu prea s-a bucurat de ajutor, iar acum evită să meargă în sat de frica răfuielilor electorale de acolo. Nici păpuşa Bute nu este încă gata tot din cauza campaniei electorale. „Am vorbit de ceva vreme cu un artist să-mi picteze faţa lui Bute pe o tărtăcuţă. Mi-a spus că se rezolvă, dar nu poate prea repede pentru că este încurcat de campania electorală”, ne-a mai spus artista.

Păpuşa Bute, într-un viitor muzeu

Ştefania Crişan visează să se retragă peste câţiva ani la Pechea unde să-i înveţe pe copii tainele meşteritului de păpuşi. Se gândeşte chiar să facă un muzeu, în care la loc de cinste va sta păpuşa Bute. „Acolo sper să-mi fac un mic atelier, dar şi un magazin, de unde să se poată cumpăra aceste creaţii. Pentru toate însă îmi trebuie bani. Sper să-i am în curând", a conchis „păpuşara” din Pechea.

Citit 2018 ori Ultima modificare Vineri, 01 Iunie 2012 23:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.