Ana Maria Berdilă - Campioană în meciul vieţii

Ana Maria Berdilă - Campioană în meciul vieţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Voleibalista Ana Maria Berdilă a demonstrat că se poate face în acelaşi timp performanţă atât pe teren de sport cât şi la şcoală * La recenta sesiune specială de bacalaureat, gălăţeanca a avut una dintre cele mai mari medii: 9,50


Nu are nici 19 ani împliniţi şi are deja în spate mai bine de doi ani de celebritate în lumea sportului, de când uimea lumea voleiului european cu debutul său în Liga Campionilor la doar 16 ani. „14 februarie 2010, meci la Buzău cu echipa italiană Asistel Novara, un moment pe care nu ai cum să-l uiţi vreodată”, punctează Ana Maria Berdilă. Multiplă campioană la cadete, are în palmares şi titlul naţional la senioare, cu fosta echipă CSU Metal Galaţi. Cum este şi componentă de ani buni a loturilor naţionale de junioare, acum şi în lotul lărgit a celui de senioare, pare greu de crezut că şi-a mai putut găsi timp şi pentru altceva în afară de volei.

Însă Ana Maria a demonstrat că se poate să fii performer nu doar pe terenul de sport. Între două deplasări la meciuri, cantonamente şi antrenamente, a izbutit să-şi facă facă timp şi pentru studii. Nu oricum, ci la acelaşi nivel maxim de performanţă.

Iar la primul moment de bilanţ, şi-a primit recompensa: satisfacţia uneia dintre cele mai mari note din ţară la recenta sesiune specială a Bacalaureatului, cea dedicată olimpicilor şi sportivilor din loturile naţionale: 9,50! Răsplata unui an şcolar perfect, voleibalista încheind clasa a XII-a cu 10 pe linie, la Colegiul Naţional Mihail Kogălniceanu. Fără nici un fel de meditaţii!

Doar pentru primul loc!

Spune că a reuşit în principal datorită spiritului de învingător, cultivat de părinţii săi, doi foşti sportivi celebri ai României, Ileana (volei) şi Ion Berdilă (hochei), ambii acum profesori şi antrenori. „Permanent am avut doar dorinţa de a fi prima, nu suport locul doi. A avut cine să-mi arate ce înseamnă bucuria locului întâi, părinţii m-au educat în acest spirit. Au ştiut să mă îndrume astfel încât să ştiu de mică ce înseamnă valoarea muncii şi să pot izbuti în viaţă pe cont propriu”, a explicat performera.

Program infernal

Pentru a reuşi atât în sport cât şi la şcoală şi-a impus să-şi respecte un program zilnic infernal. Se trezeşte la 7 dimineaţă, până pe la 14-15 a fost la şcoală, o oră de somn, iar la 17 pleacă la antrenament, de unde se întoarce pe la 20,00. Apoi lecţiile, pe care le termină mereu după ora 1,00. Plus participarea la competiţii în zilele de weekend.

„Dimineţile sunt crunte, mă trezesc mereu obosită, dar acum realizez că merită tot efortul. Am avut multe momente în care clacam. Mă descărcam cu o porţie zdravănă de plâns şi o luam de la capăt”, mărturiseşte Ana Maria. Nu uită de susţinerea iubitului său, Claudiu: „Doar jumătate de oră pe zi apucăm să fim împreună, a contat enorm că mă înţelege şi mă susţine”.

Adaugă că sportul a educat-o pentru a fi performeră şi la şcoală. „Părinţii care cred că ducându-şi copii la sport aceştia îşi vor neglija studiile, greşesc enorm. Sportul m-a disciplinat, mi-a dat tăria de caracter, perseverenţa şi m-a făcut să fiu exigentă cu mine”.

Profesoara Vali Crăciun, cea care i-a fost dirigintă la CNMK, o caracterizează ca pe un om care poate reuşi în orice domeniu, nu doar în sport. „Are ţinte bine fixate şi ştie ce vrea, e foarte disciplinată. Dincolo de rigoare, este un copil inteligent şi cu mult simţ moral. Are un potenţial extraordinar, a fost în trupa de teatru a Colegiului şi a arătat mult talent şi aici. Poate reuşi şi în multe alte domenii decât sportul”, a spus fosta dirigintă.

Acum, Ana Maria îşi calculează pasul următor în viaţă: „Important e să joc în mod constant la echipa la care o să mă duc. Am câteva oferte din ţară şi una din Belgia, trebuie să mă gândesc foarte bine înainte de a lua o decizie”.

 

Citit 5101 ori Ultima modificare Vineri, 08 Iunie 2012 19:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.