Fotbalul gălăţean are viitor: Noul puşti minune de la Oţelul

Fotbalul gălăţean are viitor: Noul puşti minune de la Oţelul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La doar 16 ani, Robert Moglan a intrat în istoria fotbalului gălăţean cu cel mai rapid gol marcat vreodată, după doar şase secunde, demonstrând că are calităţi pentru a-şi depăşi unchiul, fostul mare mijlocaş Vali Ştefan


După ce în sezonul 2010-2011, Oţelul a reuşit să câştige campionatul cu o echipă clădită în mare parte pe jucători crescuţi în propria pepinieră (Sârghi, Iorga, Neagu, Ilie, Râpă), performanţele recente ale echipelor de juniori anunţă o nouă generaţie capabilă să repete o asemenea ispravă.

Unul dintre jucătorii cu potenţial din laboratoarele de creaţie ale clubului „roş-alb-albastru” este Robert Moglan, care la doar 16 ani a reuşit performanţa de a înscrie cel mai rapid gol din istoria fotbalului gălăţean. Pe 26 iunie, într-o partidă pe care juniorii B (Under 16) ai Oţelului  au susţinut-o în cadrul turneului IBERCup din Portugalia, Robert Moglan a şutat la poartă imediat ce arbitrul arbitrul a fluierat startul meciului, iar mingea a intrat în plasă după doar şase secunde!

„Eram la mijlocul terenului cu Edi Dumitru şi Alex Tudorie, iar în momentul pasei pentru a trimite clasic, în diagonală, am decis să şutez direct, pentru că l-am văzut pe portarul advers ieşit la mai mult de 11 metri şi mi-a ieşit execuţia”, a povestit Robert.

Directorul de marketing al FC Oţelul, Dragoş Ghiuţă, aflat în delegaţia gălăţeană de la Lisabona, era necăjit că nu a apucat să filmeze nimeni acest gol istoric. "A şutat direct de la centrul terenului, imediat după fluierul de începere. Lob perfect! Din păcate, a marcat prea repede şi nu am apucat să filmăm”.

„A fost o execuţie senzaţională, prin care a dovedit că are perspective de mare fotbalist”, a completat antrenorul Ion Crucianu.

În turneul IBERCup din Portugalia, echipa Under 16 a Oţelului a fost eliminată în faza optimilor, după 1-1 şi 4-5 la loviturile de departajare contra spaniolilor de la Real Oviedo. „A fost destul de obositor, pentru că a venit la finalul unui sezon încărcat cu meciuri multe, dar a fost util acest turneu pentru noi”, a spus marcatorul celui mai rapid gol.

Îndrumat către sport de la şase ani

Robert Moglan a fost îndrumat de către tatăl său, Cristian, către diverse sporturi, de când avea numai şase ani, iar după scurte încercări la karate, înot sau chiar dans sportiv a ajuns în curtea Oţelului, când nici nu exista grupă de copii pentru categoria sa de vârstă, fiind „înrolat” în trupa celor născuţi în 95, condusă de Valentin Cramer. „De când mă ştiu am vrut să mă fac fotbalist. Am încercat la început şi alte sporturi, dar nu mi se potriveau”, a spus Robert.

A participat apoi la o selecţie organizată de regretatul Zoltan David, cunoscut ca nea Zoli, şi a fost ales, trecând apoi prin mâna mai multor antrenori, dar spune că cel mai mult a lucrat sub îndrumarea lui Ion Crucianu, actualul său antrenor.

„Este un jucător cu inteligenţă deosebită în joc, cu o educaţie nemaipomenită. Principala sa calitate este jocul de creaţie, dar face şi recuperări, are joc bun de cap şi mai ales apare la finalizare cu şut din linia a doua. Are ştiinţa jocului şi o capacitate ieşită din comun de adaptare la orice situaţie” a declarat Ion Crucianu.

În 2009 a fost selecţionat de Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi”, însă s-a întors în Galaţi, la Oţelul, după numai un an. Din cauza crizei financiare, s-a renunţat la jucătorii cu vârste mici care nu erau din zona Constanţei, plus că antrenorul Lucian Marinof, care e acum la naţionala categoriei sale de vârstă, a plecat după ce a câştigat campionatul naţional.

Om de bază la naţională

Robert Moglan poate evolua pe post de fundaş central sau de mijlocaş pe zonă centrală, fiind deseori mutat între cele două poziţii în funcţie de adversari sau cursul jocului. „Când este un meci greu, e folosit ca fundaş pentru că antrenorii vor siguranţă, iar când joacă la categorii de vârste mai mari joacă în mijloc, pentru că e creativ”, a explicat tatăl său succesiunea de posturi a lui Robert. „Joc oriunde este nevoie, chiar nu am preferinţe”, a concis juniorul.

De doi ani este convocat cu regularitate la loturile naţionale specifice categoriilor de vârste la care se încadrează, fără să rateze nicio selecţie. De asemenea, a apucat deja să evolueze la seniori pentru echipa a doua a clubului, iar la juniori B a terminat pe locul trei, împreună cu echipa, în ultimul sezon al campionatului naţional.

De ani buni este coleg de cameră cu Alexandru Tudorie (n.r. - cel care va pleca la AC Milan odată cu clarificarea situaţiei de la vârf a clubului gălăţean), atât la juniori şi la echipa a doua a Oţelului, cât şi la lotul naţional. „În ultimii doi ani au mai multe nopţi în care au dormit amândoi în aceeaşi cameră decât separat”, ni s-a confesat tatăl.

Pe urmele unchiului

Robert Moglan este nepotul lui Valentin Ştefan, fostul căpitan al Oţelului din „era” Simionaş. Îi calcă pe urme unchiului său nu doar prin faptul că apără aceleaşi culori, dar şi prin prisma faptului că poate evolua pe aceleaşi posturi ca şi acesta. „Bineînţeles că dacă mi se va oferi şansa să evoluez la Oţelul, la prima echipă, nu voi refuza, dar eu mă gândesc şi mai departe de atât şi îmi doresc să evoluez cândva la un club celebru din străinătate”, a spus Robert. Jucătorul său preferat este germanul Schweinsteiger, cu care consideră că se aseamănă cel mai mult ca stil, în timp ce tatăl său îl aseamănă mai mult cu Pique sau Busquets de la Barcelona.

Tatăl lui Robert a ţinut morţiş să mulţumească public profesorilor fiului său, de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”: „În condiţiile în care este plecat mai mereu, fie cu juniorii B sau Oţelul II, fie în cantonamente şi turnee cu echipa naţională, fără înţelegerea şi sprijinul lor ar fi întâmpinat probleme. Mă bucur foarte mult că au văzut în el un copil cu potenţial şi l-au cunoscut ca persoană pentru a vedea că poate face faţă şi rigorilor şcolare”.

Citit 6407 ori Ultima modificare Luni, 16 Iulie 2012 22:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.