Sporturile de echipă din România, ofensivă totală în Europa! Gălăţeanul Nini a deschis seria victoriilor istorice

Sporturile de echipă din România, ofensivă totală în Europa! Gălăţeanul Nini a deschis seria victoriilor istorice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Săptămână de vis pentru sportul românesc în cele mai puternice competiţii continentale intercluburi, cu victorii de senzaţie la baschet, volei şi polo


În afară de handbal şi parţial fotbal, sporturile de echipă din România au reprezentat puncte minuscule pe harta competiţiilor continentale din 1989 încoace, iar în acest context tot ce s-a reuşit la mijlocul acestei săptămâni pare ireal. În Euroliga de baschet (competiţia echipelor campioane) s-a înregistrat primul succes românesc din istorie, la volei fetele de la Dinamo şi băieţii de la Tomis Constanţa au bifat primele lor succese în Liga Campionilor, aceeaşi premieră fiind trecută şi în contul poloiştilor de la CSM Oradea, tot în competiţia granzilor din Europa.

Gălăţeanul Florin Nini este primul antrenor român care, de miercuri seară, are în palmares o victorie în EuroLeague, echivalentul Ligii Campionilor din alte sporturi. Echipa feminină cu care din postura de antrenor principal a câştigat în acest an titlul naţional şi la care acum este secund, CSM Târgovişte, a învins formaţia rusă Nadejda Orenburg, scor 79-76, rezultat care reprezintă primul succes din istorie pentru o formaţie românească în cea mai puternică competiţie intercluburi de pe continent.

„Nu este puţin să fii antrenor în EuroLeague Women. Chiar şi secund. Este cu mult diferit faţă de nivelul campionatului naţional, mă refer aici la toate aspectele, pregătire, joc, atmosferă, şi cred că este o provocare pentru orice antrenor, din orice ţară, nu doar din România.. Mi-am dat seama că la acest nivel trebuie să fi în permanenţă în priză şi să te adaptezi din mers situaţiilor de joc. Trebuie să fi atent la pregătire, la scouting, dar si la “chimia” echipei. Vreau să fructific din plin această şansă care mi s-a acordat, să-mi îmbunătăţesc şi bagajul de cunoştinţe”, a declarat Nini.

Performanţa lui Nini a fost salutată pe site-ul www.viata-libera.ro de cei doi specialişti ai baschetului care i-au îndrumat primii paşi în antrenorat, Constantin Hânsa şi Virgil Petrescu. „Felicitări! Pentru profesionalismul de care dă dovadă prin rezultate este timpul ca F.R. Baschet să-l desemneze antrenorul naţionalei feminine”, a comentat profesorul Hânsa. Nini a le-a răspuns, dedicându-le celor doi succesul din Euroligă: „Doi antrenori care mi-au împărtăşit din experienţa lor şi cărora nu doar le mulţumesc, ci le dedic această victorie. Datorită lui Virgil Petrescu m-am făcut antrenor şi Constantin Hânsa mi-a dat şansa de a fi antrenor principal în liga a doua şi apoi în liga 1. Fiţi liniştiţi că nu mă opresc aici”.

România - Turcia: 3-0

A fost săptămâna duelurilor româno-turce, toate finalizate cu victorii româneşti, primele în Liga Campionilor din istoria echipelor respective. Miercuri seară, poloiştii de la CSM Digi Oradea au învins pe teren propriu pe Galatasaray scor 11-8. Joi seară, echipa de volei feminin a aceluiaşi club turc a fost învinsă chiar la Istanbul de Dinamo Bucureşti (scor 2-3), în acelaşi timp în care la Constanţa erau îngenuncheaţi voleibaliştii de la Fenerbahce de către Tomis, scor 3-0. În competiţia granzilor la volei, acolo unde drumul a fost deschis nu cu foarte mulţi ani în urmă de CSU Metal Galaţi, participă şi echipa feminină a celor de la Tomis, care are deja două victorii din trei meciuri.

Singura dezamăgire de joi seară a fost la handbal masculin, unde HCM Constanţa a pierdut meciul din Liga Campionilor de pe teren propriu cu Atletico Madrid cu scorul 23-28, deşi în min. 40 HCM conducea la o diferenţă de cinci goluri.

Citit 1214 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012 11:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.