Un gălăţean este antrenor de echipă naţională pentru prima dată după patru decenii

Un gălăţean este antrenor de echipă naţională pentru prima dată după patru decenii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

 

 

Florin Nini a fost instalat la cârma reprezentativei de baschet senioare, urmând să aibă doi la dispoziţie pentru a forma o echipă competitivă pentru Campionatul European din 2015 * "Vin şi pe jos acasă ca să antrenez o echipă din Galaţi", susţine tehnicianul, al cărui vis este să pregătească o echipă locală în prima ligă


Cel mai performant antrenor gălăţean din istoria baschetului, Florin Nini a fost desemnat de Biroul Federal al forului de specialitate să fie noul antrenor principal al echipei naţionale de senioare, cu un mandat de doi ani. De mai bine de 40 de ani, nici un alt antrenor gălăţean nu a mai fost selecţioner al unei prime reprezentative în sporturile de echipă.

Obiectivul lui Nini este formarea unei echipe care să fie capabilă să facă faţă celor mai puternice forţe ale continentului în 2015, atunci când România va organiza în comun cu Ungaria turneul final al Campionatului European, prima grupă valorică, fiind calificată direct din postura de ţară gazdă. „Avem doi ani la dispoziţie să aducem din spate cât mai multe jucătoare la un nivel tehnico-tactic ridicat care să ne permită să avem o bază de selecţie cât mai mare. Mă voi implica şi la naţionala de tineret, acolo unde principal este Dan Fleşeriu, secundul meu la prima reprezentativă, vrem să avem o concepţie unitară chiar de la echipa de junioare Under 18. Vom propune şi alcătuirea unui program competiţional începând din sezonul viitor care să ne permită cam o dată pe lună să avem în pregătire centralizată jucătoarele din campionatul intern”, ne-a declarat Nini.

Îşi doreşte echipă gălăţeană în prima ligă

Cariera de tehnician a lui Florin Nini, care a împlinit joi 43 de ani, a avut în ultimii doi ani o ascensiune continuă. Sezonul trecut, ca principal la echipa feminină CSM Târgovişte, a reuşit „dubla” campionat - Cupa României. Actual sezon l-a început tot la Târgovişte, dar ca secund al grecului Giorgios Dikeoulakos, iar din ianuarie a redevenit principal, postură din care a reuşit calificarea în premieră a unei echipe româneşti din grupele Euroligii, cea mai tare competiţie continentală intercluburi.

Până în vară, când îi expiră contractul, va continua să se ocupe şi de CSM Târgovişte. Apoi, în condiţiile în care îi este permis să lucreze în paralel şi la o echipă de club, din sezonul următor speră să-şi vadă împlinit marele său vis, să antreneze o formaţie din Galaţi în prima ligă. „Cu fetele de Phoenix putem promova fără probleme. Dacă primim sprijin de la autorităţile locale, nu e vorba de investiţii mari, vin şi pe jos acasă ca să antrenez o echipă din Galaţi în prima ligă”, a mărturisit antrenorul.

Drumul spre succes

Povestea antrenorului Nini a început acum 17 ani, în ultimul an al carierei de jucător. "Decanul de atunci al facultăţii, Dumitru Sârbu, mi-a influenţat viaţa decisiv. Terminasem facultatea ca şef de promoţie şi mi-a propus să rămân la catedră. Peste câteva luni, mi-a dat pe mână echipa de seniori de la CSU. Doi mari specialişti ai baschetului, Constantin Hânsa  şi Virgil Petrescu, mi-au îndrumat primii paşi, iar în al doilea an promovam în prima divizie, acolo de unde Galaţiul lipsise 14 ani", descrie mândru Florin Nini începuturile carierei sale de tehnician.

Tinereţea lui şi a jucătorilor l-au costat retrogradarea, dar a revenit repede, în 1999, cu o echipă ce rămânea în prima ligă. A urmat o lovitură cruntă, conducerea clubului nu a găsit bani să susţină echipa şi a nu mai înscris-o în campionat în 2000. Dezamăgit de sistem, şi-a întors faţa spre copii şi împreună cu prietenul său, Gelu Cazanovschi, şi-a înfiinţat propriu club, "Phoenix". Jucătorii de mare valoare crescuţi aici, titlurile naţionale la juniori, l-au readus în lumina reflectoarelor, iar după 10 ani a revenit la nivel de seniori, mai întâi la echipa masculină Steaua, apoi la cea feminină din Târgovişte.

 

 

Citit 3016 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Martie 2013 20:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.