Dezvăluiri importante: Detaliile din spatele datoriilor pe care Oţelul le are către Ionel Codoban

Dezvăluiri importante: Detaliile din spatele datoriilor pe care Oţelul le are către Ionel Codoban
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Clubul gălăţean a răcit relaţiile cu impresarul cu care a colaborat în cea mai bună perioadă din istoria sa, având datorii de sute de mii de euro către acesta


Unul dintre oamenii de bază din echipa de conducere a Oţelului în perioada câştigării campionatului a fost Ionel Codoban, cel care a dat cele mai mari lovituri pe piaţa transferurilor împreună cu gruparea roş-alb-albastră în ultimii ani, de genul Szekely, Giurgiu sau Jula, aduşi gratis sau pe sume foarte mici şi vânduţi pe bani buni pentru a asigura bugetul clubului. Totuşi, în urmă cu un an, Oţelul a primit o sancţiune de două puncte din cauza unor datorii către acelaşi agent de jucători.

Impresarul Ionel Tătar Codoban, licenţiat de Federaţia Română de Fotbal, a depus în instanţă, pe 25 iunie, cererea de intrare în insolvenţă a Oţelului din cauza datoriilor de 1.107.791 lei „cu titlul de comisioane decurgând din contractele de reprezentare încheiate cu clubul”.

Despre banii pe care îi are de primit de la Oţelul, Codoban a spus că şi-a luat gândul momentan, având în vedere situaţia actuală a clubului, care a intrat recent în insolvenţă. „Prostia şi domnia se plătesc. Ar fi trebuit să depun memoriu în ianuarie şi nu mai existau problemele astea. Credeţi că mai pot scoate banii? Vedem cu toţii în ce stadiu se află clubul”, a spus Codoban.

Potrivit actelor depuse la dosar, Adrian Sălăgeanu a plecat la FC Vaslui pentru 200.000 de euro plus TVA, pe 12 iunie anul trecut, iar din 13 iunie au început să curgă prevederile contractuale, conform cărora Codoban are de primit 50% din suma de transfer. Oţelul i-ar fi achitat deja 62.000 de euro, respectiv 8.060, rămânând 53.940 de euro de primit.

Tot de la a doua zi au început să curgă prevederile contractuale şi după plecarea lui Milan Perendija la Mordovia Saransk, de pe 24 ianuarie, pentru 250.000 de dolari. Astfel că impresarul are de încasat 93.000 de dolari, ceea ce înseamnă 30% din suma de transfer.

Bani de pe urma lui Joao Felipe

Cea mai mare parte din datoria Oţelului către Codoban provine de pe urma achiziţionării lui Joao Felipe Antunes de la Flamengo. Impresarul are de primit 300.000 de euro plus TVA din partea clubului roş-alb-albastru de pe urma acestui transfer. Comisionul trebuia plătit în două tranşe, primul termen fiind 15 martie, iar al doilea chiar ieri, 15 iulie.

Referitor la Joao Felipe, care a apucat să bifeze doar patru prezenţe în tricoul Oţelului în ediţia precedentă de campionat, impresarul Codoban ne-a declarat că poate fi vândut pe bani mulţi. „E un jucător care se va vinde pe bani foarte mulţi. Nu e o simplă părere, ci o convingere. Ca să vedeţi ce înseamnă Joao Felipe, la Flamengo avea clauză de şase milioane de euro pentru a pleca în Brazilia şi de trei milioane pentru Europa. Lucescu, de exemplu, transferă jucători de acolo pe bandă rulantă şi abia după un an-doi se văd roadele. Poate juca orice pe banda dreaptă şi chiar la închidere. Depune efort extraordinar, nu e deloc străin de minge, doar că în Brazilia nu există acelaşi nivel tacticizat, deci trebuie răbdare”, ne-a spus Codoban.

Contractele sale cu Oţelul prevăd încasarea sumelor în lei de pe urma comisioanelor.

Relaţii răcite cu Oţelul

Impresarul Ionel Codoban a fost unul dintre cei care a pus umărul la câştigarea campionatului din 2011, perioadă de care îşi aduce aminte cu mare plăcere, dar când a venit vorba de relaţia actuală cu Oţelul, agentul a dat înapoi. „Am un respect deosebit pentru vechea conducere, de la primul om de la poartă până la cel mai înalt nivel. Am trăit timp de şase ani ani şi jumătate, cât am colaborat cu Oţelul, cele mai fericite clipe din viaţa mea. Nu cred că putea exista vreo ceva mai frumos pentru jucătorii pe care i-am reprezentat, momente mai frumoase decât câştigarea campionatului şi participarea în Champions League. Nu vorbesc de partea financiară, ci strict de rezultate sportive. Momentan relaţiile sunt cam reci, ca sa nu folosesc termeni mai duri”, a spus Codoban.

Actualul manager sportiv al FC Oţelul, Narcis Răducan, cel care a semnat în numele clubului pentru transferul lui Joao Felipe, a declarat că poate exista colaborare în continuare, în cazul în care vor fi propuşi fotbalişti interesanţi pentru club. „Nu există nicio înţelegere scrisă, dar orice impresar poate propune jucători şi dacă ne interesează putem colabora”, a spus Răducan.

FC Oţelul a intrat în insolvenţă, conform cererii acceptate de Tribunalul Bucureşti, în urmă cu aproape o săptămână.

 

Citit 2856 ori Ultima modificare Luni, 15 Iulie 2013 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.