S-au oficializat plecările lui Glibko şi Zaremba, Danubius mai are doar şapte jucătoare
Foto: Irina Glibko, golghetera ultimei ediţii a Ligii Naţionale

S-au oficializat plecările lui Glibko şi Zaremba, Danubius mai are doar şapte jucătoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi se apropie startul sezonului, echipa gălăţeană de handbal feminin mai are doar şapte jucătoare în lot * Federaţia de specialitate prelungeşte suspansul, astfel că nu se ştie încă în ce eşalon va evolua Danubius


 

Ceea ce anunţa "Viaţa liberă" în urmă cu două săptămâni s-a confirmat oficial. Deşi au revenit pentru puţin timp la echipă, jucând în turneul de baraj pentru un eventual loc în Liga Naţională, handbalistele ucrainence Irina Glibko şi Iulia Zaremba au profitat de o clauză din contractele cu HC Danubius pentru a le rezilia şi până la urmă au plecat la CSM Bucureşti, grupare cu care au semnat pe doi ani.

Cele două jucătoare nu se aflau la finalul contractului cu echipa din Galaţi, însă în urmă cu un an, când au venit la Danubius, au insistat şi au obţinut o clauză de care acum au profitat. În contract era prevăzut că după primul an detaliile financiare se renegociază, iar dacă nu se ajunge la un acord, devin jucătoare libere. Astfel, au venit zilele trecute însoţite de impresar şi avocat la „renegocieri”, cerând sume exorbitante pentru a putea pleca de la Danubius: Glibko a vrut 25.000 de euro pe lună, iar Zaremba 20.000 de euro / lunar.

Cea de-a treia ucraineancă de la echipa gălăţeană, Iaroslava Burlachenko, n-a avut o astfel de clauză şi încearcă să plece depunând memoriu la Federaţia Română de Handbal (FRH) pentru a deveni jucătoare liberă de contract, însă cei de la Danubius spun că nu are şanse de câştig. „A invocat că avem restanţe salariale faţă de ea, însă am trimis deja la federaţie documentele care dovedesc că a fost plătită”, a precizat Dan Pantea, preşedintele HC Danubius.

În aceste condiţii, în lot nu mai sunt decât şapte jucătoare, incluzând-o şi pe Burlachenko, clubul are interdicţie la transferuri şi nu poate legitima nici măcar junioare, iar până la startul sezonului mai sunt maxim trei săptămâni. Dan Pantea, preşedintele clubului, susţine că lucrurile se vor rezolva în câteva zile, aşteptând să se facă încasarea sumei de 278.166 lei de la Primărie, finanţare aprobată de Consiliul Local în urmă cu o lună. „Avem promisiuni ferme că se va face viramentul foarte curând şi în cel mult o săptămână o să scăpăm de interdicţia la transferuri. Vom plăti mai întâi datoriile la jucătoarele existente în lot şi la ceilalţi angajaţi din club, apoi vom stinge şi litigiile cu jucătoarele plecate şi care au depus memorii”, a spus Pantea. Acesta a adăugat că este în negocieri avansate cu şase handbaliste, unele dintre ele chiar foste jucătoare ale echipei gălăţene, intenţionând şi legitimarea unor junioare din Galaţi şi nu numai.

Incertitudine prelungită de FRH

În acest moment, nu se ştie clar când va începe Danubius sezonul şi în ce eşalon. Câştigătoare a turneului de baraj pentru un eventual loc în Liga Naţională, gruparea din Galaţi aşteaptă verdictul final al federaţiei. Pe site-ul oficial al FRF, din programul primei etape (4-5 septembrie) lipseşte meciul noii echipe din Rm. Vâlcea, HCM, urmaşa Oltchimului. Teoretic, noua grupare nu ar putea face legitimări până nu se achită datoriile către jucătoarele fostului club, aşa cum s-a întâmplat acum un an cu Danubius şi datoriile avute de HC Oţelul, însă Cristian Gaţu, preşedintele FRH, spune că acum lucrurile stau altfel. „Fosta echipă din Vâlcea funcţiona în cadrul unei societăţi comerciale care a intrat în insolvenţă, iar datoriile către jucătoare au fost introduse la masa credală. Astfel noul club nu are probleme cu legitimările. Dar mai sunt alte două-trei echipe cu mari probleme financiare, de aceea vom aştepta până în ziua premergătoare startului, pentru a vedea dacă încep toate sau intră Galaţiul”, a declarat Cristian Gaţu.

Totodată, cei de la Danubius nu ştiu când vor începe sezonul nici în cazul rămânerii în liga secundă. În mod normal, ar trebui ca prima etapă să fie la o săptămână după începerea Ligii Naţionale, în jur de 15 septembrie, dar FRH nu a stabilit nimic concret, deşi mai e foarte puţin până atunci.

Citit 2676 ori Ultima modificare Miercuri, 28 August 2013 12:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.