Proiect ambiţios/ Academie regională de baschet, cu centrul la Galaţi
Foto: Echipa feminină de primă ligă a clubului Phoenix

Proiect ambiţios/ Academie regională de baschet, cu centrul la Galaţi
Echipa feminină de primă ligă a clubului Phoenix
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Clubul Phoenix doreşte să se dezvolte atât la nivel de copii şi juniori, cât şi la cel de seniori


 

Baschetul în Galaţi a revenit în centrul atenţiei odată cu promovarea echipei de fete a clubului Phoenix în primul eşalon, mai ales că formaţia antrenată de grecul Sakis Paralikas se descurcă foarte bine la primul său sezon în Liga Naţională. Managerul general Florin Nini, care este şi selecţioner al echipei naţionale de fete şi antrenor principal la Energia Rovinari (echipă de băieţi), are un plan mult mai îndrăzneţ în ceea ce priveşte clubul Phoenix şi îşi doreşte crearea unui puternic centru de baschet la Galaţi, sub forma unei academii.

„Dorinţa mea e să punem bazele unei academii regionale de baschet, Academia Phoenix pentru toată zona din estul ţării, tot ceea ce înseamnă judeţul Galaţi şi celelalte judeţe din jurul nostru. Sunt conştient că-s multe aspecte de pus la punct. Ne trebuie un centru regional puternic, iar Galaţiul poate deveni aşa ceva. Rezultatele sunt de partea noastră, aşa că suntem încrezători că putem realiza acest lucru”, a spus Florin Nini.

Cu experienţa pe care a acumulat-o, Florin Nini doreşte să creeze un sistem bine pus la punct, astfel încât baschetul de performanţă să se realizeze în principal cu jucătoare crescute în propria pepinieră, gălăţence sau din apropierea Galaţiului.

„Avem deja trei grupe de junioare, dar mi-am propus să avem încă şase-şapte, la diverse categorii de vârstă. Astfel, să putem promova în echipa mare, de la an la an, cel puţin o jucătoare crescută în propria pepinieră”, a precizat Nini.

Jucătoare gălăţence în echipă, obiectiv imediat

Altfel, la nivelul primei echipe de fete vor fi transferate la Phoenix jucătoare născute în Galaţi, care şi-au făcut junioratul la clubul manageriat de Florin Nini.

„Vom readuce acasă acele jucătoare gălăţence capabile de performanţă, responsabile de ceea ce înseamnă imaginea unui club profesionist. Copiii trebuie să vadă în ele modele de performanţă, inclusiv la comportamentul din afara terenului. Ne dorim să fie o tradiţie să avem o echipă de primă ligă la baschet, cu un nucleu de şapte-opt jucătoare crescute de club. Gândim un proiect de lungă durată. Echipa trebuie să deschidă orizonturi pentru jucătorii tineri. De altfel, unul din obiectivele noastre este să avem cât mai multe jucătoare gălăţence”, a spus Nini.

Phoenix este momentan pe locul opt în Liga Naţională, cu 22 de puncte, fiind foarte aproape de calificarea în play-off.

De asemenea, se doreşte şi promovarea cu echipa de băieţi, însă obiectivul e pe termen lung şi greu de atins, din cauza costurilor ridicate din baschetul masculin. „Promovarea obţinută de Phoenix la fete reprezintă finalizarea unei piramide. Rezultatele sunt peste aşteptări pentru primul sezon în Liga Naţională, am ajuns chiar să ne batem pentru un loc în play-off. Vom încerca acelaşi lucru şi la băieţi, ne propunem şi aici promovarea în prima ligă. E mult mai spectaculoasă liga masculină, dar e şi mult mai costisitoare. Totuşi, trebuie să avem în continuare răbdarea de a construi. Indiferent de dorinţa exagerată a unora, trebuie să avem un management care să ne permită să avansăm pas cu pas”, a mai precizat Nini.

Înfiinţat în urmă cu mai bine de 12 ani, clubul Phoenix are în palmares 11 titluri de campion naţional al nivel de juniori.

Citit 1544 ori Ultima modificare Vineri, 31 Ianuarie 2014 10:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.