Federaţia de baschet vrea să facă la Galaţi primul Centru de Excelenţă din ţară

Federaţia de baschet vrea să facă la Galaţi primul Centru de Excelenţă din ţară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Preşedintele federaţiei de specialitate s-a întâlnit cu reprezentanţii municipalităţii pentru a demara un proiect dedicat celor mai buni juniori din ţară * Ţinta secundară, pe termen mediu, este formarea unei echipe gălăţene masculine care să joace în prima ligă


Federaţia Română de Baschet (FRB) este pe punctul de a pune în practică un proiect ambiţios, formarea primului Centru de Excelenţă destinat pregătirii în sistem centralizat a celor mai juniori din ţară, după modelul „Luceafărul” practicat cu succes în fotbal înainte de 1990.

Acest proiect se doreşte a fi derulat în Galaţi, la propunerea lui Florin Nini, managerul general al clubului Phoenix şi, totodată, selecţioner al echipei naţionale feminine, iar primul pas în acest sens a fost făcut marţi, când preşedintele FRB, Horia Păun, a venit la Galaţi şi s-a întâlnit cu primarul Marius Stan, pentru o discuţie informativă despre eventualul sprijin al autorităţilor locale.

„Sunt multe argumente în alegerea Galaţiului în acest proiect. Parteneriatul cu Phoenix este unul dintre ele, un club cu performanţe deosebite în şlefuirea juniorilor, iar evoluţia cu rezultate foarte bune a echipei de fete încă din primul an în Liga Naţională demonstrează că aici se lucrează temeinic. De asemenea, este vorba de un oraş unde autorităţile au deschidere către sport. În plus, aspect important, în Galaţi există un centru universitar de tradiţie şi astfel putem avea cum să asigurăm continuitate şi în ceea ce priveşte studiile”, ne-a declarat Horia Păun, preşedintele FRB.

Conform Biroului de Presă al Primăriei Galaţi, "primarul Marius Stan va analiza propunerea Federaţiei Române de Baschet, după ce vor fi făcute şi calculele estimative pentru ceea ce  ar  însemna  efortul  bugetar  al  municipalităţii  în  susţinerea centrului de excelenţă, o decizie în acest sens urmând să fie luată împreună cu Consiliul Local".

Florin Nini a precizat că scopul principal este, pe termen lung, formarea unei echipe naţionale competitive, iar Galaţiul să beneficieze, ca ţintă secundară, prin formarea unei echipe locale care să ajungă în prima ligă. „Cei din federaţie au fost atraşi de succesul proiectului Phoenix, avem mulţi jucători crescuţi de clubul nostru ajunşi în Liga Naţională. Vrem să începem cu cei mai buni juniori de 16-17 ani din ţară, să ne ocupăm de pregătirea şi perfecţionarea lor, atât pe plan sportiv, cât şi şcolar, pentru loturile naţionale. Galaţiul ar urma să fie beneficiar al acestui Centru de Excelenţă prin posibilitatea de a forma o echipă masculină care să ajungă în prima ligă”, a explicat Nini.

Altfel, în ceea ce priveşte echipa feminină de primă ligă a Clubului Phoenix, Florin Nini s-a declarat foarte mulţumit de bugetul alocat acesteia, la sfârşitul săptămânii trecute, de către municipalitate, de aproape 200.000 de euro, cu aproximativ 50.000 de euro peste cel anul trecut. „Ce am promis pentru primul an în Liga Naţională, am realizat. Dacă nu aveam ghinionul cu accidentările celor trei jucătoare şi cu acel coş de trei puncte primit în ultima secundă a partidei de luni, de la Timişoara, am fi intrat de acum în play-off. Mulţumim domnului primar Marius Stan şi consilierilor locali pentru sprijinul financiar acordat, astfel încât în campionatul viitor vom putea avea o echipă şi mai puternică, cu rezultate pe măsură, pentru prima jumătate a clasamentului”, a mai spus managerul clubului Phoenix.

Cu două etape înaintea finalului sezonului regulat, Phoenix este pe locul 9 în Liga Naţională, din 14 echipe, în sezonul de debut în primul eşalon.

Citit 1495 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Martie 2014 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.