DEZVĂLUIRI/ Lienen acceptase REDUCEREA drastică a SALARIULUI

DEZVĂLUIRI/ Lienen acceptase REDUCEREA drastică a SALARIULUI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tehnicianul german ar fi dorit să continue la Oţelul, chiar şi pe bani mult mai puţini faţă de sezonul trecut şi în condiţii de buget zero pentru transferuri * Impresarul lui Mauro Goicoechea spune că portarul ar fi costat doar 50.000 de euro şi ar fi putut aduce profit imediat de 250.000 de euro


Clubul campion în urmă cu trei ani, Oţelul Galaţi, căruia îi intrau în 2011 şi 2012 milioane de euro în cont de pe urma participării în Liga Campionilor, a ajuns într-o situaţie financiară atât de sensibilă, încât încearcă să supravieţuiască cu o echipă formată din jucători cu contracte aproape de nivelul ligii secunde, în jur de 3.000 de euro lunar. La fel stau lucrurile şi la nivelul staffului tehnic, unde s-a ajuns la despărţirea de antrenorul Ewald Lienen, deşi germanul acceptase reducerea salariului la aproape jumătate.

Lienen venise la Oţelul în toamna anului trecut cu un contract destul de mare, 25.000 de euro pe lună, în acest an încasându-l doar de trei ori, iar spre finalul sezonului şi-a manifestat disponibilitatea de a continua la echipa gălăţeană, acceptând reducerea salariului la 14.000 de euro, sumă care includea şi retribuţia staffului său, secundul şi preparatorul fizic. Informaţia a fost confirmată de impresarul care l-a adus la Oţelul. „Lienen a vrut să continue, acceptase în luna mai micşorarea contractului la 14.000 de euro pentru el şi tot stafful său. Important, asta în condiţii de buget zero pentru transferuri şi cu jucători cu salarii în jur de 3.000 de euro net pe lună, aşa cum ni se comunicase că impune situaţia financiară a clubului. Lucrasem deja la proiect, să aducem jucători buni, titulari, chiar şi în aceste condiţii, strategia era foarte bine pusă la punct”, a declarat impresarul Tudor Guţilă. 

În cele din urmă, cei din conducerea clubului au ales o altă conducere tehnică, germanii Michael Weiss şi Steffen Menze, care costă mult mai puţin decât cei 14.000 de euro solicitaţi de către Lienen.

Cooper ar fi costat cel mult 250.000 de euro

Tot prin intermediul aceluiaşi impresar au ajuns la Oţelul mijlocaşul Armando Cooper şi portarul Mauro Goicoechea, două dintre cele mai reuşite transferuri din ultimii doi ani. Cei doi jucători au fost pierduţi de Oţelul în această vară, pentru că Oţelul nu a activat clauza de cumpărare, respectiv de prelungire a contractului. Tudor Guţilă a oferit detalii şi despre aceste două cazuri, ca o reacţie la declaraţia directorului executiv al clubului, Remus Pascu, care a spus la emisiunea Lider Sportiv, de la Radio ProFm Galaţi, că „prețul de achiziție al lui Armando Cooper ar fi fost de 500.000 euro, sumă pe care Oțelul nu își permite să o plătească. La Mauro Goicoechea costurile totale ar fi trecut de 800.000 euro”.

Impresarul a spus că, la Cooper, clauza de preempţiune din contractul de împrumut de la clubul argentinian Godoy Cruz iniţial a fost, într-adevăr, de 500.000, dar dolari şi a fost renegociată. “În luna mai am ajuns la un acord cu argentinienii şi au scăzut-o la 250.000 de dolari. Cred că am fi putut scoate până la urmă o sumă chiar mai mică. La valoarea lui, nici contractul său nu era mare. A venit pe 5.000 lunar, ar fi crescut la 5.500 în primul an şi la doar 6.000 în al doilea. A venit gratis, chiar şi fără comision pentru mine, aş fi avut aşa ceva doar la o eventuală revânzare de la Oţelul”, a precizat Tudor Guţilă. Acesta a adăugat că şi în acest moment, dacă i se achită salariile restante şi clauza, Cooper ar putea reveni la Oţelul.

Goicoechea, pierdut pentru 50.000 de euro

În cazul lui Goicoechea, impresarul susţine că diferenţa este uriaşă faţă de suma avansată de Pascu. “A venit liber, iar pentru prelungirea contractului clauza era de doar 50.000 de euro. De eventualul meu comision puteau face abstracţie, oricum nu mi-au dat nimic din ce aveau de dat. Nu vreau să intru în polemică, dar aş vrea ca publicul să ştie realitatea”, a precizat Guţilă.

Goicoechea a avut un contract de 8.000 de euro pe lună şi, în cazul prelungirii, ar fi devenit unul dintre cei mai bine plătiţi din lot, cu 10.000 de euro lunar. Totuşi, banii daţi pentru prelungirea clauzei şi cei pe salariu ar fi putut fi recuperaţi de Oţelul în eventualitatea unui transfer. “Odată cu prelungirea se activa şi o altă clauză, de reziliere. Dacă ar fi fost cedat imediat după prelungire, clubul care îl dorea îl putea lua după ce plătea toate cheltuielile Oţelului cu jucătorul, plus 250.000 de euro, sumă ce ar reprezentat profit curat. Această sumă creştea la 500.000 euro după un an. Mauro, la ce valoare ridicată a demonstrat că are, putea fi vândut relativ uşor imediat după ce prelungeau contractul, ar fi avut Oţelul profit imediat în această vară de un sfert de milion”, a adăugat impresarul portarului uruguayan.

După despărţirea de Oţelul, Mauro Goicoechea a fost achiziţionat gratis, ca jucător liber, de clubul portughez de primă ligă Arouca.

Pe site-ul suporterilor Oţelului, www.dunareabatrana.ro, panamezul Armando Cooper a fost votat în iarnă drept cel mai jucător din turul campionatului trecut, în timp ce într-un alt sondaj, în luna mai, Mauro Goicoechea a fost desemnat cel mai reuşit transfer.

Oţelul mai aşteaptă cinci jucători străini

FC Oţelul a anunţat, ieri, că în ultimele zile ale stagiului de pregătire pe care îl efectuează la Poprad, în Slovacia, mai aşteaptă să vină în probe cinci jucători străini. Este vorba de un fundaș central slovac, un mijlocaș defensiv ivorian și un playmaker brazilian, care ar urma să ajungă miercuri în cantonamentul Oţelului, iar joi mai trebuie să sosească la Poprad un atacant italian şi un mijlocaş slovac.

Oţelul va mai susţine un ultim meci amical în Slovacia joi, 10 iulie, cu echipa poloneză de primă ligă Ruch Chorzow, întoarcerea în ţară fiind programată pentru sâmbătă.

Citit 2632 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Iulie 2014 11:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.