INTERVIU/ Romeo Jianu, preşedinte FCM Dunărea: "Dacă scăpăm de datorii, putem ţinti promovarea"

INTERVIU/ Romeo Jianu, preşedinte FCM Dunărea: "Dacă scăpăm de datorii, putem ţinti promovarea"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Situaţia complicată a echipei de fotbal gălăţene din liga secundă este explicată în detaliu de cel care a preluat conducerea clubului în urmă cu mai puţin de două luni


FCM Dunărea a încheiat chinuindu-se campionatul trecut, scăpând de la retrogradarea din Liga a II-a doar datorită schimbării sistemului competiţional. Marile probleme ale clubului în acest an au fost numeroasele salariile restante către jucători şi antrenori. Acest aspect este pe punctul de a fi rezolvat, dar încă se caută soluţii pentru restul cheltuielilor necesare acoperii viitorului an competiţional.

După demisia de acum două luni a lui Auraş Braşoveanu, postul de preşedinte i-a fost încredinţat lui Romeo Jianu. Planurile acestuia includ şi o eventuală încercare de promovare în Liga I, dacă va reuşi să găsească soluţii pentru a scăpa de blocajul provocat de datoriile la stat pe care le are FCM Dunărea.

- Veniţi după un sezon cu probleme serioase de ordin financiar. Cum staţi acum cu salariile, mai sunt restanţe către jucători?

- Mai sunt restanţe pe două luni, respectiv pe mai şi iunie. Încercăm să rezolvăm aceste probleme, deşi sponsori avem foarte puţini. Primăria este în continuare principalul nostru finanţator, ne-a fost aprobat un nou sprijin financiar, aferent salariilor pe cele două luni, urmează doar formalităţile necesare pentru a primi banii.

- În afară de susţinerea municipalităţii, ce alte surse financiare aveţi? Aveţi posibilitatea unui buget rezonabil, care să permită un campionat fără problemele din sezonul trecut?

- Desigur, noi încercăm să găsim şi alte surse, dar speranţele nu sunt foarte mari, deocamdată. Se leagă în mare măsură de înfiinţarea Ligii Profesioniste pentru Liga a II-a, de acolo am putea să obţinem ceva venituri din drepturile de televizare, care pot reprezenta o bună parte din buget. La acest moment, nu pot spune cu certitudine ce procent din bugetul necesar îl putem acoperi din alte surse în afară de Primărie şi Consiliul Local Galaţi.

- Până acum, municipalitatea v-a acordat bani doar pentru salarii. Restul cheltuielilor, pentru deplasări, cantonamente, vitaminizare, tot ce înseamnă un sezon competiţional, cum le veţi acoperi?

- Se ştie, TransPec şi Vinton au fost mult timp sponsori ai clubului, aceştia ne-au mai ajutat financiar pentru acest tip de cheltuieli. Din păcate, cele două firme s-au retras şi suntem în căutarea unor soluţii. Este o situaţie complicată. Spre exemplu, mai avem şi acum de achitat două baremuri la FRF.

- În aceste condiţii, cum vedeţi viitorul sezon, mai ales că se anunţă extrem de dificil, cu cel puţin câte cinci echipe care vor retrograda din fiecare serie?

- Nici la această oră nu ştim exact cum va fi sistemul competiţional. Se pleacă de la varianta a două serii de câte 14 echipe. Însă, până acum, acum s-au înscris foarte puţine cluburi şi în situaţia în care nu vor fi completate cele două serii, există chiar şi varianta unei singure serii, de 22 de echipe şi cu opt retrogradate. În orice variantă, dacă nu vom avea linişte financiară, ne va foarte greu să ducem competiţia până la capăt.

- Sezonul trecut l-aţi încheiat cu Damian Băncilă antrenor interimar. Aţi stabilit cu ce conducere tehnică veţi aborda noul campionat?

- Cel puţin deocamdată, Băncilă rămâne la echipă, el este antrenorul principal. Totul porneşte de la partea financiară, dacă lucrurile se vor aşeza şi vom avea garanţii că nu vor fi probleme din acest punct de vedere, ne vom gândi să întărim lotul, având în vedere că ne aşteaptă un campionat destul de greu. Poate ne vom gândi în această situaţie optimistă şi la întărirea staffului tehnic, eventual cu un antrenor mai experimentat. Precizez că Băncilă şi-a făcut treaba, noi suntem mulţumiţi de felul în care a gestionat finalul de campionat şi îi dăm credit în continuare.

- În ceea ce priveşte lotul, ce modificări sunt până în acest moment?

- Am avut doi jucători împrumutaţi de la Botoşani, Vraciu şi Ursu, care şi-au terminat contractul cu noi, la fel cum este şi cazul portarului Miron. S-au mai aflat la final de contract Matei, Şomodean şi Laurenţiu Radu. Vom avea negocieri şi cu ei, pentru o eventuală prelungire. Avem şi doi jucători pe care i-am pierdut la Camera naţională de Soluţionare a Litigiile din FRF, pentru că nu le-am achitat la timp drepturile financiare, mă refer la Bâtfoi şi Neagu.

- Stelian Cucu este în pregătire cu Oţelul...

- I-am permis să meargă în cantonament cu Oţelul, însă el mai are un an de contract cu noi. În situaţia în care Oţelul îl doreşte în lot, vom negocia şi sigur ne vom înţelege. Nu-i vom pune beţe-n roate jucătorului, este normal să-l lăsăm să joace în Liga I, dacă are ofertă.

- Acum un an se vorbea despre un proiect la acest de club de formare a unei echipe capabile să promoveze dacă se întâmplă ca Oţelul să retrogradeze din Liga I. Din discuţiile avute cu municipalitatea, cu alţi eventuali parteneri, poate veni o susţinere financiară mai mare decât doar pentru salarii şi astfel să fie reluat acel proiect?

- Am discutat această variantă cu domnul primar Marius Stan, dumnealui împărtăşeşte punctul nostru de vedere, să devenim echipa-fanion a Galaţiului în cazul în care problemele financiare cunoscute ale Oţelului vor avea efect negativ în campionat. Problema care ne blochează în acest moment o reprezintă datoriile pe care clubul nostru le are la bugetul de stat, iar din cauza lor sprijinul municipalităţii nu poate depăşi limita salariilor. Dacă noi vom găsi soluţii să acoperim aceste datorii, care nu sunt uriaşe, în jur de 2.000.000 de lei, atunci putem discuta de o finanţare mai mare de la Primărie şi atragerea mai multor parteneri, implicit reluarea proiectul de care aţi amintit. Toul depinde de modul în care vom găsi soluţii să acoperim acea datorie.

- Era vorba de un proces la instanţele de judecată pentru aceste datorii…

- Noi am câştigat parţial, este vorba de aproape 5.000.000 de lei, mai rămâne suma de care vorbeam mai devreme. Ne judecăm şi pentru asta, iar dacă vom câştiga şi acest proces atunci lucrurile devin mult mai simple. Dar este o probelemă de durată, de aceea căutăm şi alte soluţii.

Cine este Romeo Jianu

În luna august, Romeo Jianu va împlini 56 de ani şi activează în managementul din lumea fotbalului de 20 de ani. A început în 1994, ca director la o societate care se ocupa de marketingul clubului Oţelul. În perioada 1998-2000 a fost director sportiv la Rocar Bucureşti, club ce ajunse în prima ligă. Tot director sportiv a fost la CF Brăila în 2006 şi 2007, apoi a revenit în Galaţi, unde a fost timp de cinci ani, până în 2012, director executiv la echipa de Liga a III-a Politehnica Galaţi, desfiinţată între timp. De anul trecut, a fost director resurse umane şi licenţiere şi totodată membru în Comitetul Director la FCM Dunărea, iar de o lună şi jumătatea a devenit preşidentele acestui club.

 

Citit 2522 ori Ultima modificare Luni, 14 Iulie 2014 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.