Alpinistul gălăţean Tibi Pintilie a cucerit încă un vârf de peste 7.000 de metri în Pamir
Foto: Foto: Tiberiu Pintilie, în tabără forţată de la 6750 metri din timpul ascensiunii spre vârful Lenin.

Alpinistul gălăţean Tibi Pintilie a cucerit încă un vârf de peste 7.000 de metri în Pamir
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înaintea plecării în expediţia din masivul Pamir, gălăţeanul Tiberiu Pintilie estima că îi va fi mult mai dificil decât în cea spre Everest, din care s-a întors în urmă cu două luni, în special din cauza condiţiilor meteorologice cu mult mai vitrege şi nu s-a înşelat deloc. “Am ajuns în tabăra 2, la 5200 metri. Am tras ca hamalii prin zăpadă, să găsim ruta printre seracuri (turn de gheață, proeminență rezultată din intersectarea crăpăturilor din cuprinsul ghețarilor) şi crevase (mare despicătură într-un ghețar montan). Au curs şi două avalanşe mari, pe langa noi însă. Este frig şi sălbatic aici", acesta a fost ultimul mesaj transmis de Tibi, în timpul ascensiunii spre vârful Pobeda (7.439 metri altitudine). Acesta este unul din cele două vârfuri de peste 7.000 metri din Pamir care îi lipsesc din palmares gălăţeanului pentru a primi una dintre cele mai râvnite distincţii de către alpiniştii din întreaga lume, “Leopardul Zăpezii”, care se acordă celor care ating toate cele cinci vârfuri din categoria “şaptemiari” din acest masiv muntos.

Înainte de a porni spre Pobeda, Tiberiu Pintilie a ajuns pe Vârful Lenin (7.134 metri), pe care-l atinsese şi în 2012, această ascensiune fiind planificată ca antrenament şi aclimatizare a organismului în vederea încercărilor spre vârfurile Pobeda şi Khan Tengri (7.010 m).

Singur pe vârf

De la 5800 de metri a urcat singur, colegul său, polonezul Wojtek fiind nevoit să se întoarcă acasă. “Am ajuns pe Vf. Lenin solo, după un bivuac  forţat  (adăpost al alpiniștilor sau al turiștilor, mai ales în timpul nopţii) la 6750 m. După, am stat aproape două zile fără apă din surse proprii şi mancare, am avut probleme cu arzătorul sau buteliile”, ne-a transmis alpinistul. Coborârea a fost foarte dificilă, din cauza unor furtuni puternice. "Furtună violentă atât la baza Razdelnaya, care mi-a rupt un băţ la cort, dar am recuperat totul, cât şi în C2 (n.r. - tabăra avansată 2) la coborare. Trei corturi luate corturi pe sus, un rănit la cap pe care l-am aranjat repede cu un bandaj. Am ajuns seara în C1, unde m-au pus cu un francez. Dimineata, furtună iar, jumătate din corturile din au ajuns prin râu. Al nostru, pentru că am ţinut de el, doar s-a sfâşiat. O zi am muncit cu gaşca la tabără pentru a recupera corturile”, ne-a relatat Tibi coborârea de pe “cel mai uşor" vârf de peste 7000 m., care anul acesta a făcut patru victime. Una dintre ele recent, un alpinist care a murit de edem pulmonar.

Ultima oră: Tibi coboară

În ultimile zile nu s-a mai putut comunica cu Tiberiu Pintilie, semnalul fiind foarte slab şi la telefonul prin satelit cu care l-a dotat “Viaţa liberă”. Camarazii săi din ţară au luat legătura cu agenţia care s-a ocupat de aspectele organizatorice, aflând că gălăţeanul este în coborâre. “Tibi şi alte persoane sunt în coborâre spre tabăra de bază. Conexiunea nu a fost deloc bună şi nu am auzit dacă au ajuns pe vârf sau nu”, au răspuns aseară reprezentanţii agenţiei.

Citit 1186 ori Ultima modificare Joi, 14 August 2014 09:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.