Cariera lui Nicolae Rainea, cuprinsă în exponatele de la Muzeul de Istorie

Cariera lui Nicolae Rainea, cuprinsă în exponatele de la Muzeul de Istorie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nicolae Rainea, cel mai bun arbitru român al tuturor timpurilor, conform distincţiei ce i-a fost acordată în anul 2000 de către Clubul Jurnaliştilor, a împlinit ieri 81 de ani, din care peste 65 i-a dedicat fotbalului. Cel mai frumos cadou l-a primit la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, unde a avut loc vernisajul expoziţiei „Nicolae Rainea la ceas aniversar”. Toată colecţia personală de trofee, fanioane, insigne, diplome şi multe altele a fost donată muzeului, iar o parte din acestea pot fi văzute de publicul gălăţean în cadrul acestei expoziţii. „Colecţia are peste 1.000 de piese, numai fanioane şi insigne sunt peste 500, din păcate spaţiul nu ne-a permis să le expunem pe toate”, a precizat documentaristul Adrian Zăinescu, care a pregătit această expoziţie. Nicolae Rainea a spus că şi-ar dori ca donaţii similare să fie făcute de toţi foştii mari campioni gălăţeni, pentru un muzeu al sportului gălăţean: „Cred că ar conta mult pentru copii, îşi vor găsi modele, poate vor spune «Vreau şi eu să ajung campion»”.

De altfel, la vernisaj a fost prezent un grup de puşti de la Palatul Copiilor, cărora Rainea le-a dat un singur sfat: „Ca să ajungeţi ca mine, la 80 plus 1 de ani, trebuie să faceţi sport. Nu neaparat de performanţă, măcar în jurul blocului să alergaţi”. Până în urmă cu doi ani şi jumătate, când a trebuit să renunţe din cauze medicale, Rainea era o celebritate în oraş şi pentru că era văzut zilnic alergând prin Galaţi. „Mi-am făcut un calcul sumar, am alergat de patru ori distanţa Ecuatorului”, a spus fostul arbitru.

Rainea a început să practice fotbalul la 13 ani, dar a fost nevoit să renunţe după ce s-a îmbolnăvit de TBC. „Pe atunci, se murea din aşa ceva, dar am luptat cu boala şi m-am vindecat. După doi ani, am ajuns să arbitrez întâmplător. La un meci nu venise un tuşier şi centralul m-a luat pe mine din tribună să-i ţin locul. De aici a început totul”, a povestit fostul arbitru.

Nicolae Rainea a arbitrat la trei turnee finale de Campionat Mondial, o finală de Campionat European (Italia 1980, Belgia - RFG 1-2), două semifinale ale Cupei Campionilor Europeni şi trei finale de competiţii continentale intercluburi (Cupa UEFA 1978: PSV Eindhoven - Bastia 3-0, Super Cupa Europei 1978: Liverpool - Anderlecht 2-1, Cupa Campionilor Europeni 1983: Hamburger SV - Juventus 1-0). În total, peste 1.000 de meciuri, dintre care 115 partide internaţionale. Rainea susţine că este primul arbitru din lume care a acordat cartonaş galben pentru simulare, jucătorul sancţionat fiind celebrul Michel Platini, acum preşedinte UEFA.

Citit 898 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Noiembrie 2014 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.