INTERVIU cu Ovidiu Burcă, managerul sportiv al OŢELULUI: "Sunt convins că vom SALVA ECHIPA"

INTERVIU cu Ovidiu Burcă, managerul sportiv al OŢELULUI: "Sunt convins că vom SALVA ECHIPA"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducătorul formaţiei roş-alb-albastre vrea ca până la reluarea pregătirilor, pe 12 ianuarie, să finalizeze aducerea de noi jucători, care să poată creşte calitatea echipei


Ovidiu Nicuşor Burcă (34 de ani) a debutat într-o funcţie de conducere la un club de fotbal în urmă trei luni, ca manager sportiv la Oţelul Galaţi. Aştepta o astfel de oportunitate, declarând, după retragerea din activitatea de jucător, că ţelul său este să revină în fotbal ca manager.

Ca fotbalist, a acumulat o vastă experienţă, trecerea de la juniorat - efectuat la Şcoala de fotbal "Gică Popescu" din Craiova - la seniorat făcând-o direct în străinătate, în Ecuador, la Emelec, iar apoi în Japonia, la JET United şi Ventforet Kofu. A revenit în ţară, la U. Craiova, apoi la Dinamo (campion în 2004) şi FC Naţional, urmând un transfer în Germania, la Energie Cottbus din Bundesliga, unde a fost şi căpitan de echipă. După o trecere prin China (Beijing Guoan), a ajuns la Poli Timişoara, iar cariera de jucător şi-a încheiat-o la Rapid.

Deşi afectat de înfrângerea cu ASA Tg. Mureş, şi-a respectat promisiunea de a acorda un interviu pentru cititorii "Vieţii libere", la puţine minute după terminarea ultimului meci al turului Ligii I. 

- Cum vedeţi situaţia Oţelului, cu doar 12 puncte la finalul turului?

- Una foarte grea, clar. Cred că ar fi fost una mult mai bună dacă am fi venit înaintea pregătirilor din vară. Vom încerca să facem o analiză foarte clară după terminarea turului şi sperăm să fim inspiraţi în luarea celor mai bune decizii pentru ca echipa să arate mult mai bine în retur.

- S-a pierdut prin acest eşec cam tot ce se acumulase în precedentele patru-cinci etape?

- Era important să terminăm pozitiv această perioadă, pentru că am făcut şi lucruri foarte bune, e păcat că s-a terminat aşa. De multe ori, entuziasmul şi dorinţa noastră de a face lucrurile să meargă bine nu sunt de ajuns. Deşi sunt impresii la cald, s-ar putea să fie un lucru bun faptul că astăzi am pierdut, pentru că, dacă am fi câştigat, poate că analiza nu ar fi fost la fel de exigentă, sub impresia faptului că nu am pierdut ultimele meciuri. Îmi place să cred că această înfrângere ne va ajuta să luăm cele mai bune decizii.

- Şansele de reuşită, de îndeplinire a obiectivului, cum le vedeţi acum?

- Sunt foarte convins că putem să salvăm această echipă de la retrogradare. 12 puncte sunt puţine, dar misiunea noastră nu este imposibilă. Cred că, dacă vom reuşi să aducem câţiva jucători valoroşi şi cu o pregătire de iarnă foarte bună, putem reuşi.

- Bilanţul de la finalul turului este oarecum influenţat şi de întârzierea cu care s-au început pregătirile din vară. Acum începeţi devreme, s-a stabilit programul după revenirea din vacanţă?

- Da, jucătorii se vor întoarce pe 12 ianuarie. Încercăm să facem toate pregătirile pentru retur cu lotul deja stabilit. Cred că asta a fost problema cea mai mare, faptul că s-a început târziu în vară, fără un lot bine definitivat, echipa a fost destabilizată din acest punct de vedere, iar noi încercăm să nu repetăm greşelile făcute în vară.

„Să aducem cât mai multă valoare”

- Financiar, aveţi cu ce să vă duceţi la îndeplinire planurile?

- E clar că nu putem să facem achiziţii răsunătoare la modul de a aduce jucători consacraţi, la un nivel salarial foarte mare. Avem un plafon de salarii, o să încercăm să aducem cât mai multă valoare, în limita posibilităţilor. Este foarte greu, dar sperăm să aducem nişte jucători care să poată creşte calitatea echipei.

- Dacă situaţia vă permite, puteţi spune pe ce posturi v-aţi dori transferuri?

- Mai este un meci de jucat, cel din Cupa Ligii, şi nu ar fi corect faţă de cei care sunt încă la echipă şi care joacă să nominalizez. Vom face o analiză şi după acel meci şi vom vedea cu exactitate unde avem nevoie de jucători.

„Cu bani cât mai puţini, rezultate maxime”

- În această perioadă, relativ scurtă, de când aţi preluat managementul sportiv al Oţelului, ce acumulări credeţi că au fost cele mai importante pentru dumneavoastră, din punct de vedere al experienţei la un club cu probleme.

- Cel mai important este faptul că am reuşit să formăm într-un timp foarte scurt un grup foarte unit în vestiar, un grup care meci de meci s-a dăruit, este unul din aspectele pozitive. Cred că, dacă mergem pe aceeaşi linie, lucrurile se vor schimba mult în bine şi mă bucur că am reuşit împreună cu Cristi (n.r. - Cristian Munteanu, team-managerul Oţelului) să formăm o adevărată familie. Simt că gălăţenii au foarte mare încredere în noi. De fapt, au reînceput să aibă încrederea, pentru că la un moment dat se pierduse şi ultima urmă, iar asta îmi dă putere pentru retur. În rest, nu sunt multe lucruri în fotbal care să mă surprindă.

- E o diferenţa mare între profesia de manager în fotbal şi cea de manager al propriei afaceri? Ştim că aveţi un restaurant în Bucureşti.

- Sunt două lucruri diferite. Cred că mă pricep mult mai bine să fiu manager sportiv, pentru că asta fac de la şase ani, trăiesc în lumea sportului. Am jucat fotbal, dar în acelaşi timp am fost şi un tip căruia i-a plăcut să analizeze situaţii. Am fost profesionist şi cred că vocaţia mea asta este. E diferită ca domeniu, dar similară în esenţă: cu bani cât mai puţini, rezultate maxime.

Citit 2615 ori Ultima modificare Luni, 08 Decembrie 2014 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.