INTERVIU cu Florin Cernat, căpitanul Oţelului: „Cu o pregătire de la foarte grea în sus, ne salvăm”

INTERVIU cu Florin Cernat, căpitanul Oţelului: „Cu o pregătire de la foarte grea în sus, ne salvăm”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mijlocaşul gălăţean are încredere că poate repeta ce a făcut în Turcia, la Karabükspor, salvarea de la retrogradare după un final de tur în aceeaşi situaţia ca cea de acum a echipei gălăţene, tot pe penultimul loc şi tot cu numai 12 puncte


Florin Cernat, revenit din acest sezon în cadrul echipei gălăţene, este produs al centrul de copii şi juniori de la Oţelul. Plecase în 2000, după ce jucase doar 36 de meciuri în tricoul roş-alb-albastru. S-a transferat atunci la Dinamo, Oţelul încasând 700.000 de euro, ceea ce a însemnat la vremea respectivă cel mai scump transfer intern. După un singur an la echipa bucureşteană, a ajuns la multipla campioană a Ucrainei, Dinamo Kiev, pentru care a jucat timp de opt ani, inclusiv în Liga Campionilor, perioadă în care a fost selecţionat şi în echipa naţională în 14 meciuri. Apoi a ajuns la una dintre cele mai puternice echipe din Croaţia, Hajduk Split. Din 2010 a jucat în Turcia, la Karabukspor şi Rizespor, fiind printre cei mai apreciaţi jucători ai acestor formaţii. Are în palmares o Cupa a României, una a Croaţiei, trei titluri de campion, 4 Cupe şi 3 Supercupe ale Ucrainei. 

La „pomana porcului”, tradională la Oţelul, a mărturisit că a mai trecut printr-o situaţie similară cu cea actuală a echipei gălăţene, în Turcia, tot cu 12 puncte şi penultimul loc după tur, reuşind salvarea de la retrogradare în retur. 

 

- Ţi-a lipsit această tradiţie, pomana porcului?

- E un moment plăcut, suntem împreună şi ne simţim că o familie. Să ştiţi că mi-a lipsit, cu toate că am mai venit de câteva ori, chiar şi atunci când jucam în afara ţării, veneam la Galaţi special pentru asta. Este o tradiţie extraordinară, la care am luam parte cu drag de fiecare dată când am putut.

- În Ucraina erau astfel de tradiţii?

- Nu am văzut, pentru că ei sărbătoreau pe rit vechi şi în acea perioadă noi deja eram în pregătire şi nu puteam fi prezenţi la aceste evenimente. 

- Cum a fost 2014?

- A fost şi bun şi mai puţin bun. Dar eu încerc să iau partea bună din acest an. Cred că am încercat cât am putut să salvăm clubul în acest tur de campionat. O să urmeze o perioadă de pregătire foarte bună, deja ne-au anunţat că o să fie de la foarte greu în sus, dar sperăm să ne atingem obiectivul nostru, ca să rămânem în prima ligă.

„Trebuie transferuri pentru un plus de valoare”

- Are echipa nevoie de întăriri?

- Ca orice echipă, da. Este nevoie şi chiar am înţeles că se vor face câteva transferuri. Acum, rămâne să vedem şi cine va veni.

- Marea problemă a turului a fost lipsa golurilor, doar şapte în 17 etape...

- Întradevăr ne lipseşte golul, dar sper ca viitoarele transferuri să fie de bun augur pentru noi, să aducă un plus pentru echipă, că până la urmă de asta avem nevoie, nu de transferuri de acelaşi nivel cu ce avem acum. 

- Pentru transferuri mai trebuie şi bani....

- Din ce am discutat cu cei din conducere, cu stafful, vor fi. Au spus că se va face rost şi de bani, de unde nu ştiu, pentru că nici nu mă interesează. Pe mine mă interesează să fie bine pentru echipă şi noi să ne putem face bine treaba.

- Pe Oţelul o pot ajuta problemele celorlalte echipe? 

- Sincer? Ne pot ajuta, dar eu vreau să mă uit în curtea noastră, că până la urmă ce facem noi trebuie să ne intereseze mai mult, nu ce fac ceilalţi. Să câştigăm noi, apoi să vedem ce face restul.

- Având doar 12 puncte la finalul turului, cam de câte crezi că e nevoie pentru ca Oţelul să se salveze?

- Nu e prima dată pentru mine când mă aflu această situaţie. Am mai trecut prin aşa ceva în Turcia, la Kardemir Karabükspor. Am terminat turul cu 12 puncte, şi s-au făcut câteva transferuri bune, iar în retur am câştigat toate meciurile de acasă, am făcut 32 de puncte şi am fost la egalitate cu Galata. Ne-am salvat, am terminat pe locul 9, după ce am fost pe penultimul loc. Şanse sunt, speranţe sunt, numai să ne facem noi treaba, să ne antrenăm, să ne facem noi jocul nostru. Nu cred că poate fi o problemă imposibilă.

- După pregătirea de iarnă, vei fi la un nivel fizic mai bun decât cel din tur?

- Cu siguranţă, pentru că îl avem pe Profesoru’ (n.r. – Ionel Tămăşanu, preparatorul fizic) care ştie ce face, e de atâţia ani în domeniu. O să fie o pregătire grea, dar benefică pentru noi.

- Ce ţi-ai dori să îţi aducă Moş Crăciun?

- Ca în fiecare an, eu mă rog să mă ferească de accidentări, la fel şi pe ceilalţi. Multă sănătate familiei, copiilor, prietenilor şi un an 2015 mai bun decât 2014.

Citit 1760 ori Ultima modificare Vineri, 12 Decembrie 2014 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.