Campania „Viaţa liberă - 25 de ani”/ Un sfert de secol de GLORIE SPORTIVĂ: Galaţi, oraşul CAMPIONILOR

Campania „Viaţa liberă - 25 de ani”/ Un sfert de secol de GLORIE SPORTIVĂ: Galaţi, oraşul CAMPIONILOR
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Au fost printre cei mai buni din lume: Lucian Bute, Nicu Vlad, FC Oţelul, Viorica Susanu, CSU Metal, Ana Porgras, Marcel Glăvan, Antonel Borşan, Steluţa Luca, Valeriu Calancea.

Demersul editorial făcut de „Viaţa liberă”, cel de a readuce în prim-plan personalităţile care au marcat existenţa Galaţiului în ultimii 25 de ani, în cazul de faţă sportivi de legendă ai României pe care i-a dat oraşul nostru, a însemnat mai mult decât o răsfoire a paginilor de istorie din viaţa urbei. A fost şi o retrăire sufletească a clipelor de fericire comună pe care numai acest fenomen social, sportul, le poate oferi, amplificând valori fundamentale precum patriotismul local şi mândria naţională.

Au fost foarte multe astfel de momente în ultimul sfert de veac, astfel că a devenit o misiune extrem de grea pentru membrii juriului (trei jurnalişti ai „Vieţii libere” şi reprezentanţii a două instituţii fundamentale ale sportului: Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Fundaţia „Sportul gălăţean”). Într-un domeniu în care competiţia este mai acerbă decât în oricare altul, alegerea a câte cinci candidaţi pentru a se ajunge la cele cinci nominalizări finale pentru votul publicului a fost chiar dureroasă. Parcă am fi vrut să-i putem include pe toţi cei care au ajuns pe podiumul de premiere la Jocurile Olimpice şi/sau Campionate Mondiale. Toţi şi-au sacrificat viaţa personală, trăind în cantonamente interminabile, muncind pe rupte deseori în condiţii diametral opuse valorii performanţelor pe care le-au obţinut. Caractere călite şi de suferinţa inevitabilelor înfrângeri din drumul spre podiumurile de premiere, pentru a fi apoi printre cei mai buni din lume.

Gimnasta Ana Porgras a fost campioană mondială la bârnă în 2010, locul 3 la paralele la CM 2009, campioană europeană cu echipa României în 2010. Canoiştii Marcel Glăvan şi Antonel Borşan au ajuns vicecampioni olimpici în 1996. Handbalista Steluţa Luca, vicecampioană mondială în 2005, locul 1 la Campionatul Mondial de tineret în 1995, câştigătoare cu echipa de club a Cupei Cupelor în 2007 şi a Trofeului Campionilor EHF. Halterofilul Valeriu Calancea, venit din Basarabia pentru a ajunge ca gălăţean la un palmares impresionant: campion mondial în 2003, bronz la CM din 2010, campion european în 2007 şi locul doi la CE în 2005. Şi ei sunt „sportivul gălăţean al ultimului sfert de veac”, ca mulţi alţii. Datorită lor şi inimoşilor antrenori cu care au lucrat, Galaţiul este oraşul campionilor. Respect!

- Lucian Bute este "Sportivul gălăţean al ultimului sfert de veac"

- Legendarul Nicu Vlad, al doilea în topul publicului gălăţean

- Campioana care a scos Galaţiul în stradă, în topul preferinţelor gălăţenilor

- Viorica Susanu - de pe băncile liceului, la AURUL OLIMPIC

 

Citit 784 ori Ultima modificare Luni, 15 Decembrie 2014 13:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.