Campania „Viaţa liberă - 25 de ani”/ Viorica Susanu - de pe băncile liceului, la AURUL OLIMPIC
Foto: Viorica Susanu, pe locul 4 în clasamentul stabilit de cititorii "Vieţii libere"

Campania „Viaţa liberă - 25 de ani”/ Viorica Susanu - de pe băncile liceului, la AURUL OLIMPIC
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Canotoarea Viorica Susanu are cele mai mari performanţe din istorie pentru un sportiv născut în Galaţi: 4 titluri de campioană olimpică (2000, 2004, 2008) şi încă o medalie de bronz, la JO din 2008; 11 medalii la Campionate Mondiale: 5 aur, 4 argint, 2 bronz.

Acest palmares fenomenal n-ar fi existat fără o zi specială, cea mai norocoasă din viaţa Vioricăi Susanu. Altfel, n-ar fi ajuns niciodată la canotaj din simplu motiv că în Galaţi nu s-a practicat niciodată acest sport. Destinul i-a fost schimbat de „ochiul” antrenorului de atunci de la Steaua şi lotul olimpic, Nicolae Gioca. Acesta a plecat prin ţară într-o acţiune de selecţie, oprindu-se şi în Galaţi. A intrat în Liceul Economic şi privirea i-a fost atrasă de o fată înaltă, cu o anvergură a braţelor perfectă pentru acest sport.

Viorica Susanu era elevă în clasa a zecea şi a avut de luat o decizie grea, să plece de lângă părinţi pentru o viaţă dură, trăită aproape în totalitate în cantonamentul de la Snagov. A ales sportul, Nicolae Gioca a luat-o la Steaua (apoi a ajuns la Dinamo) şi astfel pentru Viorica Susanu a început o nouă viaţă, încununată cu cinci medalii olimpice.

Pentru primul său titlu de campioană olimpică, cel din 2000 de la Sydney, i-a fost oferit titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Galaţi.

Demersul editorial făcut de „Viaţa liberă”, cel de a readuce în prim-plan personalităţile care au marcat existenţa Galaţiului în ultimii 25 de ani, în cazul de faţă sportivi de legendă ai României pe care i-a dat oraşul nostru, a însemnat mai mult decât o răsfoire a paginilor de istorie din viaţa urbei. A fost şi o retrăire sufletească a clipelor de fericire comună pe care numai acest fenomen social, sportul, le poate oferi, amplificând valori fundamentale precum patriotismul local şi mândria naţională. Au fost printre cei mai buni din lume: Lucian Bute, Nicu Vlad, FC Oţelul, Viorica Susanu, CSU Metal, Ana Porgras, Marcel Glăvan, Antonel Borşan, Steluţa Luca, Valeriu Calancea. DETALII ==>> Campania „Viaţa liberă - 25 de ani”/ Un sfert de secol de GLORIE SPORTIVĂ: Galaţi, oraşul CAMPIONILOR

Citit 1283 ori Ultima modificare Luni, 15 Decembrie 2014 13:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.