INTERVIU/ Patricia Ţig, cel mai mare salt al unei românce în 2014 în ierarhia mondială: "Obiectivul este Top 100 WTA"

INTERVIU/ Patricia Ţig, cel mai mare salt al unei românce în 2014 în ierarhia mondială: "Obiectivul este Top 100 WTA"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţeanca explică, cu ocazia unui interviu acordat „Vieţii libere” de ce nu o are ca model pe Simona Halep şi vorbeşte deschis despre meciurile trucate pentru pariuri din circuitul profesionist


Patricia Ţig (20 de ani)este jucătoarea de tenis din România cu cea mai mare ascensiune din acest an în clasamentul mondial al WTA, urcând 596 de poziţii. A începutul anul pe locul 808 şi de astăzi va fi pe poziţia 212. În prima parte a anului a câştigat şase turnee ITF de categorie Futures (premii de 10.000 de dolari), apoi a trecut la nivelul imediat superior, reuşind să câştige un turneu de 25.000 la Merida (Mexic), tot acolo reuşind şi o semifinală la un turneu de 50.000 dolari. În toată cariera, are 12 turnee câştigate. Săptămâna trecută a fost la ultimul său turneu din acest an (Ankara, Turcia) şi are prima pauză ceva mai lungă de stat acasă, în Galaţi, după un an în care a fost mai mereu plecată la turnee.

 

- Bine ai revenit acasă. Mulţumită de parcursul din acest an?

- Bineînţeles, anul acesta a fost cel mai bun pentru mine din punct de vedere profesional. Am mai avut o urcare destul de mare, dar nu chiar ca cea de acum, când am făcut prima oară clasament, cred că am terminat anul atunci pe locul 400. Acum sunt foarte mulţumită, cu atât mai mult cu cât am reuşit să mă calific la Australian Open. Să joc pe tabloul de calificări pentru prima dată la un turneu de Grand Şlem este un motiv de mare de bucurie.

- Astă vara, după câştigarea turneului Futures de la Galaţi ne spuneai că pe termen lung ai că obiectiv să ajungi în top 200-250. Eşti la doar câteva puncte de top 200, ce te-a împiedicat să depăşeşti şi acest prag?

- A fost un an foarte greu, am jucat în jur de 90 de meciuri. E destul de mult, de obicei un an normal are 70 de meciuri. Pe final de sezon e întotdeauna mai greu pentru că eşti foarte obosit după atâtea continente schimbate, ţări, diferite fusuri orare. Am fost acum în Ankara, Turcia, unde am pierdut cu un pic de ghinion în turul doi, altfel puteam să primesc mult mai multe puncte şi probabil că puteam intra în top 200.

- Când te aştepţi să intri în turnee WTA?

- Aş putea să joc şi acum. O să-mi fac un program pentru perioada următoare, încă nu ştiu în ce turnee o să joc în anul 2015, dar cu siguranță vor fi de la 25.000 de dolari în sus.

- Acum că ai trecut la un nivel superior, de la Futures de 10.000 la cele de 25.000 şi 50.000, te consideri pregătită mental să mergi şi la cele de 75.000 sau 100.000?

- Mentalul ţi-l faci cu timpul. Deocamdată îmi este puţin greu la aceste turnee, este alt nivel şi trebuie să fi mult mai bine pregătit fizic şi cu mult mai multe arme de ordin tehnic. Trebuie să ai un joc complet, pentru că sunt foarte multe jucătoare care au fost în top 100, chiar 50, şi care acum vor să revină. Trebuie să te ridici la nivelul lor şi chiar să îl depăşeşti.

- Care este atuul tău şi ce consideri că trebuie să îmbunătăţeşti?

- Dreapta e lovitura mea de bază, acum lucrez foarte mult pe serviciu şi pe rever, pentru că se pot îmbunătăţi.

„Am jucat pe teren cu pietre”

- Care sunt condiţiile de joc în turneele ITF la care ai participat în acest an, te-ai confruntat cu problemele care s-au vehiculat în presa internaţională?

- Da, în Paraguay au fost terenuri extrem de proaste, cu pietre în teren. A plouat şi au devenit foarte alunecoase. Se întâmplă şi ca hotelul să nu asigure mininum de confort necesar. Totuşi, nu-mi amintesc să fi avut parte de condiţii nepotrivite aşa cum am văzut că s-a spus despe cel din Tunisia

„Mi s-a propus să pierd voit”

- S-a pus problema apariţiei caselor de pariuri ca sponsori ai ITF, care este părerea ta legată de acest aspect?

- Nu mi se pare deloc în regulă, mai ales că sunt foarte mulţi jucători care pierd meciuri pentru o anumită sumă de bani şi tocmai din cauza aceasta cei de la ITF au făcut un program prin care poţi să vorbeşti dacă primeşti propuneri de acest gen.

- Tu ai primit vreo astfel de propunere?

- Şi mie mi s-a propus, dar nu am acceptat niciodată. Merg la turneu ca să fac tot ce e mai bine. Unii poate fac acest lucru pentru că au nevoie de bani pentru turnee şi atunci îşi mai permit să facă aşa ceva. La nivel înalt nu am de unde să ştiu cum e.

- Ce ţi-ai propus pentru anul viitor?

- Îmi doresc să fiu sănătoasă, să pot participa la turneele pe care o să le stabilesc cu antrenorul meu. Ne-am propus ca obiectiv să intru între primele o sută de jucătoare din clasamentul WTA. Cred că o să pot face acest lucru. Dacă nu mi se va împlini, nu e nici o problemă, obiectivul trebuie păstrat.

„Modelul meu este Şarapova”

- Cum ţi se pare asceniunea Simonei Halep, prin prisma impactului asupra sportivilor tineri de la noi?

- În primul rând, bravo ei că a reuşit să  ajungă acolo. Mi se pare foarte motivant pentru noi, jucătorii din România, care nu avem aceleaşi condiţii cu cei din afară. Este foarte bine pentru motivaţie să ştii că se poate şi aşa. Sper să fim cât mai multe românce în top 100. Nu pot spune că ea este modelul meu de jucător pentru că nu avem acelaşi stil de joc, nici acelaşi fizic. Eu aş putea să joc poate mai agresiv decât ea, dar nu aş putea să mă mişc la fel de bine că Simona. Da, este un model pentru că se află pe locul 3 în ierarhia mondială, dar nu un model pe care eu să îl am ca stil.

- Care este modelul tău de jucătoare?

- Maria Şarapova, pentru că este incredibil de puternic psihic, a revenit în multe turnee de la scoruri greu de întors şi pot spune că ne asemănăm puţin şi ca stil de joc,  deşi mai am mult până să ajung la nivelul ei.

- Ai renunţat în acest an la antrenorul cu care ai început ascensiunea, Marian Dimulescu, lucrând acum cu Răzvan Sabău. Ce determină jucătoarele să schimbe antrenorii?

- Cred că e vorba şi de cum te înţelegi cu antrenorul. Atunci când simţi că nu mai are cum să te ajute, că te-a învăţat tot ce a ştiut el mai bine, cred că e cazul să cauţi pe cineva care să te facă să devii din ce în ce mai bun. Din acest motiv mi-am schimbat antrenorul, am simţit că am nevoie de altceva.

- Care a fost cel mai frumos moment al acestui an?

- Când am câştigat turneul de la Merida, cel mai important pentru mine din acest an.

- Ai un mesaj de transmis susţinătorilor tăi?

- Să fie alături de mine şi la bine şi la rău. Vreau în mod special să le mulţumesc pentru susţinerea financiară şi morală celor de la firma Arcada, în special domnului Mihai Humă. Fără astfel de oameni alături nu aş fi putut ajunge atât de aproape de primele 200 de locuri WTA.

Citit 1961 ori Ultima modificare Luni, 22 Decembrie 2014 15:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.