CSM Dunărea, o echipă de poveste: CAMPIONI într-un sezon ce părea compromis

CSM Dunărea, o echipă de poveste: CAMPIONI într-un sezon ce părea compromis
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Obţinerea primului titlu naţional din istoria hocheiului gălăţean pare o minune, în condiţiile în care echipa a trecut, într-un singur an competiţional, prin trei perioade distincte, fiecare cu schimbări importante în lot


 

Echipa de hochei CSM Dunărea a obţinut vineri seară la Braşov, prin a patra victorie din finala cu Steaua,  cel mai important trofeu din istoria clubului, primul său titlu de campioană a României. Un succes fabulos, care pare un miracol, în condiţiile în care a fost obţinut după un sezon în care s-a pornit de la capăt cu formarea unei echipe competitive de trei ori.

Visele de mărire au apărut în vară, când s-a pornit proiectul „finlandez”, prin aducerea antrenorului Kari Rauhanen, cel care o făcuse campioană pe Corona Braşov, împreună cu cinci jucători finlandezi aduşi de acesta.

Unul dintre ei a plecat singur încă din presezon, locul său fiind luat cu puţin timp înaintea startului campionatului de slovacul Palak, care în cele din urmă a fost singurul hocheist din străinătate care a jucat pentru tot Dunărea pe tot parcursul sezonului. Tot atunci au fost transferaţi şapte ciucani, achiziţii care s-au dovedit a fi foarte importante. Cu susţinere financiară şi nu numai din partea municipalităţii, s-au atras şi câţiva sponsori, astfel că echipa a avut condiţii de pregătire ca niciodată, un cantonament de cinci săptămâni cu antrenamente la patinoarul din Braşov şi apoi gheaţă la Galaţi de la începutul lunii septembrie, cu o lună şi jumătate mai devreme ca în anii precedenţi.

Ţinta proiectului era câştigarea campionatului peste două sezoane. “În acest an, vrem în primele trei locuri, urmând să tragem la titlu peste două sezoane, în 2015-2016”, spunea Attila Goga, unul dintre ciucanii veniţi la Galaţi vara trecută.

Cătălin Geru, căpitanul echipei, începea să simtă că se poate înfăptui minunea. "După modernizare, patinoarul arată superb, nu-i mai lipseşte decât o echipă campioană. Lucrurile arată în sfârşit frumos, este prima dată când se investeşte cu adevărat în această echipă. Condiţii avem, cinci săptămâni nu am stat în cantonament niciodată. În anii precedenţi, rupeam asfaltul până-n ziua primului meci din sezon, în timp ce adversarii erau sătui de gheaţă, acum e cu totul altceva", declara Geru în septembrie anul trecut.

Proiectul finlandez, două luni pierdute

Sezonul a început, la Galaţi, în Cupa României, obiectivul era finala, dar rezultatele au fost mult sub aşteptări, chiar dacă fuseseră legitimaţi şi doi austrieci de mare valoare, numai pentru această competiţie. Finlandezii au dezamăgit şi s-a renunţat aproape imediat la ei, inclusiv la antrenor.  Se pierduseră două luni de pregătire, cu cheltuielile de rigoare.

Inspiraţie, au venit ucrainienii

Secundul Marius Trandafir, principalul din anii precedenţi, a revenit la conducerea tehnică şi a luat-o de la capăt, încercând să formeze o nouă echipă, de data aceasta cu hocheişti din Cehia: Rasner, Jeslinek şi Rytnauer. Nici de data aceasta n-a mers, cehii au plecat, iar antrenorul Marius Trandafir a fost nevoit să o ia iar de la început. Nici măcar la medaliile de bronz nu mai îndrăznea cineva să spere. Însă, de data aceasta s-a ales inspirat, s-a pornit pe pista ucraineană. În noiembrie au venit în probe Donika, Nimenko, Cernenko, Riabenko şi Scherbatiuk, care au impresionat de la primul antrenament şi a început nebunia. Profesionişti până în măduva oaselor şi excelenţi oameni de echipă, ucrainenii s-au integrat imediat şi, împreună cu gălăţenii şi harghitenii, au format în vestiar o forţă de grup impresionată. Un grup din care nimeni n-a ezitat să se arunce în faţa pucului, elocventă fiind accidentarea lui Scherbatiuk din semifinală, când a fost lovit de puc în faţă.

Momentul ultimelor patru achiziţii

Cele două echipe participante în Liga Mol, Corona şi SC Miercurea Ciuc, au acceptat de la început un sistem competiţional cu o primă fază de calificare în care, dacă nu termină pe unul din primele două locuri, nu intră în semifinale. Echipa ciucană a terminat pe trei, după Corona şi Steaua, astfel că s-a ajuns la un alt moment important, cu puţin timp înaintea semifinalelor. SC Miercurea Ciuc încheiase sezonul, iar Progym a luat opt jucători de acolo. Dunărea a reacţionat, a luat şi ea patru hocheişti ciucani, cu o contribuţie imensă la frumoasa poveste ce a urmat. În staff, a fost cooptat şi Cornel Chiriţă, din postura de principal.

Subestimaţi de Corona

S-a ajuns la semifinala cu cei de la Corona, primele două meciuri la Galaţi. Braşovenii au venit cu nasul pe sus, au făcut deplasare în ziua primului meci, au ajuns la Galaţi cu două ore înainte, iar infatuarea i-a costat enorm, Dunărea a câştigat cu 4-1. "Foarte posibil ca acela să fi fost momentul-cheie în câştigarea campionatului. Am profitat de el şi echipa a prins aripi", a mărturisit antrenorul Marius Trandafir. Cu un plus masiv de încredere şi o admirabilă putere de luptă, Dunărea a făcut un al doilea meci senzaţional. Corona, campioana en-titre din acel moment, a dominat, dar cei de la Dunărea au reuşit să ţină scorul strâns, care le-a permis să revină uluitor în ultimele cinci minute de la 1-3 şi să câştige în repriza de departajare. Aşa s-a ajuns la acel meci decisiv de vis, cu tribunele pline, câştigat cu golul victoriei marcat când mai erau 29 de secunde.

Plusul de încredere dat de succesul în faţa Coronei a mărit semnificativ potenţialul echipei gălăţene şi aşa s-a ajuns, cu susţinere din tribune inclusiv în deplasări, ca Dunărea să domine clar finala şi să se impună cu 4-1 la general în faţa Stelei, echipă cu 40 de titluri în palmares.

Festivitate, probabil marţi

Primăria intenţionează să organizeze o festivitate specială, pe măsura perfomanţei senzaţionale reuşite de hocheiştii de la Dunărea Galaţi, în cadrul căreia va fi prezentat publicului din Galaţi trofeul de campioană. Cel mai probabil, festivitatea va avea loc marţi după-amiază, dar deocamdată nu au fost stabilite toate detaliile, conform celor din conducerea CSM Dunărea.


CITEŞTE ŞI: United a câștigat derbiul pentru podium cu multipla campioană City'us

Citit 2103 ori Ultima modificare Luni, 30 Martie 2015 10:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.