Concursurile „Masters”, pledoarie pentru mişcare - Gloriile nataţiei româneşti au înotat la Galaţi

Concursurile „Masters”, pledoarie pentru mişcare - Gloriile nataţiei româneşti au înotat la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Anca Pătrăşcoiu, Carmen Bunaciu şi Dragoş Coman sunt câteva din numele sonore care au participat la prima ediţie a Cupei Primăverii, concurs Masters în care începătorii au avut ocazia să înoate alături de marii campioni


Întrecerilor Maeştrilor, cu denumirea oficială “Masters”, nu se adresează exclusiv foştilor sportivi de performanţă, ci tuturor celor care vor să facă mişcare, sport pentru propria sănătate. La nivel internaţional, competiţiile de tipul celei organizate la Galaţi, în bazinul de la Baia Comunală, au loc de câteva zeci de ani. România a apărut însă de curând pe harta internaţională a acestor manifestări, al căror principal rol este de a încuraja mişcarea.

Competiţii oficializate de federaţie

Anca Pătrăşcoiu, una din primele înotătoare din România care a câştigat o medalie la Campionatele Mondiale, spune că, neoficial, Mastersurile există la noi din anul 2009. Alături de Carmen Bunaciu, o altă legendă a înotului din România, a insistat până a obţinut, de la federaţia de specialitate, recunoaşterea competiţiilor de acest tip drept concursuri oficiale. “Prima dată am fost în 2010 la un concurs Masters, la Reşiţa. Am pus umăr lângă umăr, ne-am dus la federaţie şi am reuşit să existăm oficial. Văd că sunt din ce în ce mai mulţi oameni care vin, indiferent dacă au făcut sau nu înot de performanţă. Asta este şi ideea, sunt acţiuni pentru doritorii de mişcare”, a spus Anca Pătrăşcoiu.

Jurnalist la start, printre campioni

Spiritul acestor evenimente a fost evidenţiat de jurnalista Luisiana Bîgea, care a intrat în bazin, la competiţia de la Galaţi din weekendul trecut, alături de Anca Pătrăşcoiu şi alte foste înotătoare de performanţă doar de dragul mişcării şi al atmosferei în care se desfăşoară aceste concursuri.

„La Mastersul din Galaţi şi, din câte mi s-a povestit, la toate competiţiile de acest gen toţi participanţii îi încurajează pe începători. Se întâmplă ca o persoană, care abia a învăţat să înoate, să pice în serie cu unii care nu au deloc probleme cu înotul. După ce un fost sportiv de performanţă câştigă detaşat cursa, toţi cei din jurul bazinului devin o galerie care îi încurajează pe începători şi-i aplaudă la final, deloc peiorativ, doar au fost în cursă cu cei mai buni şi nu mulţi îndrăznesc asta”, a povestit jurnalista o mică parte din trăirile sale la această competiţia. Luisiana Bîgea este o veche colaboratoare a „Vieţii libere”, apoi angajată la Radio Galaţi şi acum corespondent Agerpres pentru judeţul Tulcea.

Bunaciu: „Mi-a plăcut, mai vin”

Carmen Bunaciu, “locomotiva” nataţiei româneşti în competiţiile majore internaţionale, este una dintre cele mai active promotoare ale „Mastersurilor”, astfel că prezenţa sa la Galaţi n-a fost deloc o surpriză.

„M-am simţit foarte bine aici, a fost o organizare grozavă. Cel mai important este că ne-am adunat vechi amici, ne-am bucurat să ne revedem şi totodată să înotăm împreună. Sperăm să facem asta încă mulţi ani de acum înainte”, şi-a exprimat Carmen Bunaciu bucuria participării la acest „Masters”. Carmen Bunaciu a obţinut prima medalie din istorie pentru nataţia românească la un campionat mondial (1982). A fost prima înotătoare care a coborât recordul ţării sub un minut în proba de 100 metri liber. Se întâmpla în anul 1977, la un concurs de la Baia Mare.

Carmen Bunaciu (dreapta), la podiumul de premiere

De la Galaţi n-a lipsit nici Dragoş Coman, şi el unul dintre promotorii concursurilor Masters. Fostul înotător care a reprezentat România la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice, medaliat la campionate mondiale şi europene, a spus că prin competiţii precum cea de la Galaţi îşi doreşte să-şi determine semenii să înoate cât mai mult. „Particip la Mastersuri din anul 2011 şi o fac doar de plăcere. Este adevărat că nu am fost la toate, pentru că programul pe care-l am acum nu-mi permite. Nu ştiu în ce măsură reuşesc să-i ambiţionez pe concurenţi să petreacă mai mult timp înotând, dar eu asta îmi doresc”, a declarat Dragoş Coman.

Mihaela Hodină, „vinovata" de serviciu

Mastersul „Cupa Primăverii” a reunit la start 60 de sportivi, de la opt cluburi din ţară, dar şi independenţi. Toţi participanţii au primit trofee, câştigătorilor li s-au acordat diplome şi medalii pe categorii de vârste, iar premii au primit şi cel mai tânăr, dar şi cel mai în vârstă participant, potrivit reprezentantei Clubului Aqua Sport, antrenoarea Mihaela Hodină, care a promis că vor urma şi alte concursuri Masters în bazinul de Baia Comunală. „Nimic nu este greu când faci ceva cu drag şi vezi bucuria tuturor participanţilor. Vom mai organiza astfel de competiţii cu siguranţă, sperând în mai multă implicare din partea potenţialilor sponsori, a oamenilor care iubesc sportul şi care ştiu că toţi cei care fac mişcare trebuie apreciaţi şi susţinuţi”, a spus Mihael Hodină.

De amintit este faptul că sportivii gălăţeni, cu 28 de medalii de aur, 20 de argint şi 9 de bronz, au avut un bilanţ de 212 puncte, cu care s-au situat pe primul loc în clasamentul general, urmaţi de înotătorii de la Tribeach Braşov, cu 107 puncte, şi de cei de la Fun Swim Bucureşti, cu 77 de puncte.

Mastersul de la Galaţi, organizat de Aqua Sport, cu sprijinul Fundaţiei "Sportul Gălăţean" şi al municipalităţii, s-a încheiat cu o cină festivă, unde surprizele au constat în lampioane şi un tort cu imaginea bazinului. Următorul astfel de concurs va avea loc la Bucureşti, la finele lunii viitoare. Aşa că, dacă nu aţi început încă antrenamentele, să ştiţi că nu mai aveţi mult timp de pierdut!

Foto Cosmin Mihai

Citit 1584 ori Ultima modificare Joi, 28 Mai 2015 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.