Căpitanul Oţelului din anii ‘90 face performanţă ca antrenor. Vali Ştefan a câştigat al treilea campionat consecutiv, în Cipru

Căpitanul Oţelului din anii ‘90 face performanţă ca antrenor. Vali Ştefan a câştigat al treilea campionat consecutiv, în Cipru
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

* Fosta glorie a fotbalului gălăţean s-a stabilit din 2006 în Nicosia * A obţinut titlul naţional cu juniorii de 17 ani de la Olympiakos Nicosia, iar pentru sezonul următor se întoarce la Omonia, de data aceasta ca antrenor al echipei de tineret


Fostul căpitan al Oţelului din anii ’90, Valentin Ştefan, a devenit unul dintre cei mai apreciaţi antrenori din Cipru la nivel de echipe de juniori, reuşind şi în acest an, al treilea la rând, în postura de câştigător al campionatului. Prima astfel de performanţă o reuşea în 2013, ca antrenor al juniorilor Under 17 de la Omonia Nicosia, câştigând titlul de campioană a Ciprului. A preluat peste puţin timp o altă echipă de juniori cu vârsta până-n 17 ani, cea a clubului Olympiakos, cu care a câştigat din nou campionatul (ediţia 2013-2014), de data aceasta în eşalonul secund – sistemul competiţional în Cipru e cu două eşaloane şi la juniori. A promovat în Premier League, iar recent a încheiat sezonul, tot la Under 17, cu o perfomanţă maximă, identică celei din 2013: campion cu Olympiakos. „Cu jucători de 15 şi 16 ani, în faţa altora de 17 ani”, a precizat cu mândrie fostul mijlocaş.

Din sezonul următor, va reveni la Omonia, club la care a activat ca jucător, la un nivel superior de vârstă, urmând să antreneze echipa de tineret (Under 21), unde-şi va reîntâlni o parte din jucătorii pe care i-a dus în 2013 până la titlul de campioni. 

Vali Ştefan s-a stabilit în Cipru în urmă cu nouă ani: „Acolo am fost şi sunt respectat”. A plecat dezamăgit de felul în care fost tratat de cei din conducerea de atunci a clubului unde a cunoscut gloria fotbalistică, Oţelul. Printre motive se află faptul că s-a trezit fără a avea plătite de către club dările la stat pentru anii în care jucase la echipa gălăţeană, dar şi pentru că nu a fost păstrat în conducerea administrativă sau măcar tehnică a clubului. Despre acest aspect, nu prea are chef să mai vorbească: „Este un subiect delicat, pe care nu vreau să-l dezbat prea mult. Îmi pare rău de Oţelul, că nu am putut s-o ajut mai mult, dar a fost atunci acel conflict şi rana a rămas vie în inima mea. Sunt un pic dezamăgit de felul cum am fost înlăturat, dar nu întotdeauna e cum vrem noi”.

Dimineaţa brutar, seara antrenor

La începuturile întoarcerii în Cipru, ţară care i-a rămas în suflet de pe vremea când a jucat la Omonia Nicosia, a lucrat trei ani pe o maşină de distribuit ziare. Apoi s-a reprofilat, lucrând într-o brutărie. Dimineaţa face pâine, apoi tot el o distribuie şi a doua parte a zilei şi-o dedică marii sale pasiuni, fotbalul, ca antrenor, împletind de ani buni cele două activităţi. „Şi acum mai am job la brutăria Sifounas. Nu mi-e ruşine cu ce fac, cui îi este ruşine să muncească… În Cipru majoritatea oamenilor au două joburi. Aşa şi eu, dimineaţa muncesc în acelaşi loc în care mă ştiţi, adică la brutărie, iar după-amiază la antrenamente”, spune Vali Ştefan.

Desigur, trăieşte în Cipru şi cu gândul mereu la Oţelul, este la curent cu tot ce se întâmplă în viaţa echipei şi ţine legătura destul de strâns cu suporterii, prin intermediul reţelelor de socializare de pe internet. În opinia sa, poate ar fi fost mai bine ca cei din conducere să se împace mai devreme cu gândul retrogradării şi să înceapă din timpul sezonului recent încheiat construcţia unei noi echipe, bazată pe jucători gălăţeni: „Sunt copiii noştri şi trebuie să le dăm şansa să joace. Să venim la stadion cu drag, să mă bucur că văd gălățeni jucând”.

Concluzia sa, după ultimele evenimente din jurul echipei, este tranşantă şi dureroasă pentru suporteri: „Se dorește desfiinţarea clubului istoric Oţelul Galaţi şi înfiinţarea altuia, pentru că acolo e loc de noi «imense» investiţii, de unde apoi să se câştige bani”.

 

Carte de vizită - Valentin Ştefan

Data şi locul naşterii: 25.06.1967 (Galaţi)

Post: mijlocaş defensiv

Echipe la care a evoluat: Dunărea Galaţi, Oţelul Galaţi (1991-1995 şi 1996-1998), Omonia Nicosia (1995-1996), CSM Reşiţa (1999), Anagennisi Derynia - Cipru (1999-2000)

Meciuri / goluri în Liga I: 186 / 49

Debut în Liga I: 24.05.1992, FC Bacău - Oţelul 1-0

Meciuri / goluri în naţională: 2 / Liechtenstein - România 1-8, Macedonia – România 0-3

Cu Oţelul a avut două participări în Cupa UEFA, ediţiile 1997-1998 şi 1998-1999

A fost în conducerea clubului Oţelul (2000 – 2003), în ultima parte a acestei perioade ocupând postul de vicepreşedinte

Citit 3528 ori Ultima modificare Joi, 25 Iunie 2015 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.