Campionatul Naţional de navomodele, la Galaţi/ Macheta bricului „Mircea”, laureată de la prima expunere

Campionatul Naţional de navomodele, la Galaţi/ Macheta bricului „Mircea”, laureată de la prima expunere
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Modelul primei nave-şcoală româneşti i-a adus realizatorului, Daniel Ciosu de la CSU Galaţi, titlul de campion naţional

Impresionanta expoziţie de navomodele – machete a Campionatului Naţional, Clasa C, mai este deschisă publicului doar sâmbătă (între orele 8,00 – 20,00), în holul Universităţii „Dunărea de Jos”. Este ultima ocazie, cel puţin până anul viitor, de a vedea macheta Bricului „Mircea”, expusă pentru prima dată după patru ani de muncă la construcţia sa, care a fost recompensată de juriu cu titlul naţional. 

Istoria bricului a fost primul aspect care l-a inspirat pe gălăţeanul Daniel Ciosu să înceapă construcţia machetei, pe baza planurilor primite de la un arhitect din Constanţa, care a făcut cercetări în legătură cu nava-şcoală românească. „Este prima machetă construită la standardele cerute de juriile de specialitate. Am lucrat la ea de-a lungul a patru ani, dar sporadic. Au fost săptămâni în care am lucrat zi de zi, au fost săptămâni în care nu nu m-am atins de ea. Este vorba şi de cum îţi vine inspiraţia. Acum a fost prima ei ieşire la rampă şi pot spune că a fost una de bun augur, având în vedere că a şi câştigat medalia de aur la clasa ei, C1”, a mărturisit Daniel Ciosu, component al Clubului Sportiv Universitar şi directorul de concurs.

Pe lângă medalia de aur, lucrarea i-a adus gălăţeanului şi titlul de campion naţional.

Primul bric „Mircea”, construit în Anglia pe forma unei goelete, cu două catarge, a fost o realizat în 1882 la comanda statului român din 1882. A servit ca navă şcoală până în 1926 cu un palmares de 24 de călătorii, supravieţuind unei furtuni nemaivăzute în Marea Neagră în 1888 şi primul război mondial. N-a avut parte de o retragere de tip muzeu. În anul 1944, sovieticii l-au torpilat pe Dunăre şi s-a scufundat la Galaţi. Câteva obiecte rămase de pe bătrâna navă se găsesc astăzi la Muzeul Marinei din Constanţa.

La Campionatul Naţional au fost expuse 300 de machete, printre care şi cele ale celorlalţi gălăţeni de la CSU, toţi cu clasari pe unul din primele trei locuri: Marian Harţan, Cătălin Lificiu, Victor Năstase, Adrian Burlacu, Sorin Mavru şi Victor Năstase. 

Printre cluburile prezente la cea de-a treia ediţie a Campionatului Naţional s-au numărat cele din Bacău, Bucureşti, Constanţa, Medgidia, Suceava, Timişioara şi Galaţi. Evenimentul a fost organizat în colaborare de CSU Galaţi şi Universitatea „Dunărea de Jos”.

Pragul expoziţiei a fost de trecut de peste 2.000 de vizitatori.

Altfel, săptămâna viitoare pe lacul Cătuşa va avea loc Campionatul Naţional de navomodele viteză, la care vor participa şi sportivi gălăţeni de la CS Universitatea.        

Citit 4541 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Iulie 2015 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.