BASCHET: Phoenix aşteaptă verdictul municipalităţii pentru a începe transferurile

BASCHET: Phoenix aşteaptă verdictul municipalităţii pentru a începe transferurile
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* După o pauză de 15 ani, baschetul gălăţean va fi prezent în primul eşalon atât la masculin, cât şi la feminine * Andra Ionescu a plecat la o echipă din Franţa


Clubul gălăţean Phoenix şi-a înscris cele două echipe de seniori în campionatul primului eşalon, astfel că Galaţiul va avea la start atât echipă masculină, cât şi feminină, situaţie care n-a mai existat din anul 2000. Atunci, în prima ligă feminină evolua LPS Galaţi, iar în cea masculină CSU Galaţi.

Sezonul 2015-2016 al Ligii Naţionale de Baschet Masculin (LNBM) va aduce la start 12 echipe, printre acestea numărându-se şi nou promovatele Phoenix Galaţi şi Dinamo. Sezonul precedent a fost unul cu 13 formaţii şi se va porni cu una mai puţin după ce deţinătoarea titlului de campioană, CSU Asesoft Ploieşti, nu s-a mai înscris din considerente financiare. Toate celelalte 12 şi-au confirmat prezenţa, în cadrul şedinţei de Birou Federal, care a avut loc miercuri, 1 iulie.

Florin Nini (foto), managerul general al Clubului Phoenix şi totodată antrenor al echipei masculine, estimează că va fi un campionat de un nivel valoric mai ridicat faţă de precedentul şi aşteaptă cât mai repede de la municipalitate o promisiune fermă de sprijin, cu o sumă concretă, pentru a putea începe campania de transferuri până nu va fi prea târziu. „Numărul redus al echipelor din campionat face ca acesta să fie unul mult mai puternic, în care valoarea va fi dată de nivelul investiţiei. Nu putem sta aşa în incertitudine, este nevoie de ceva concret, altfel ne vom trezi că rămânem fără jucători. Este obligativitatea de a avea un român mereu în teren, iar dacă nu ne mişcăm repede nu vom avea de unde alege, pentru jucătorii români de valoare sunt deja curtaţi de celelalte cluburi ”, a declarat Florin Nini.

Perioadele de transfer vor fi 1 august - 30 septembrie la masculin, respectiv 1 august - 24 septembrie la feminin. După aceste date se vor mai putea face maxim şase înlocuiri până în data de 28 februarie 2016.

Viitoarea stagiune vine cu un format competiţional diferit, în trei faze. În prima toate participantele vor juca între ele după sistemul tur-retur. În a doua fază, campionatul se va rupe în două grupe valorice, ocupantele locurilor 1-6 vor juca din nou tur-retur, asemenea clasatelor 7-12. În a treia fază, echipele din prima grupă valorică, plus primele două din cealaltă, vor merge în play-off, iar ultimele două clasate vor retrograda.

Baschetul masculin gălăţean a revenit în eşalonul de elită după o pauză de 15 ani, tot cu Florin Nini la conducere. Acesta este la a treia promovare cu o echipă gălăţeană, precedentele fiind reuşite cu CSU, în 1997 şi 1999. Ultima dată, reuşea să menţină CSU în prima ligă, însă în 2000 aceasta nu a mai fost înscrisă în campionat, decizie motivată de conducerea de atunci a clubului prin lipsa resurselor financiare.

Şi la fete cu cel puţin o echipă în minus

Şi în cadrul Ligii Naţionale feminine (LNBF) s-a redus numărul de echipe, de la 14 la 13. Cele două formaţii din liga secundă, care ar fi avut drept de promovare, nu s-au înscris în LNBF, astfel că retrogradatele ultimului sezon au avut şansa de a continua în primul eşalon. Însă, doar CSM CSŞ Craiova acceptase wild card-ul oferit de federaţie, CSU Oradea refuzând tot din cauza lipsurilor financiare.

În momentul de faţă CSŞ Craiova a anunţat că nu mai doreşte să participe în LNBF, iar CSU Oradea nu a transmis niciun document oficial către FR Baschet.

La fete, sistemul competiţional nu a fost modificat. Acesta se va desfăşura după sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur. Primele opt echipe clasate vor accede în play-off.  

Echipa feminină Phoenix a încheiat sezonul 2014-2015 pe locul şapte, după ce s-a calificat în premieră în play-off, la doar al doilea an de prezenţă în prima ligă.

Calendarul competiţional al Ligilor Naţionale se va concretiza în perioada următoare, după ce Biroul Federal va pune cap la cap propunerile venite din partea cluburilor, dar şi în funcţie de calendarul competiţiilor continentale, care încă nu a fost făcut public de forul european. Cel mai probabil, sezonul va începe în ultimul weekend din luna septembrie sau primul din octombrie, cu primele jocuri din „Cupa României”.

La mijlocul lunii septembrie se va disputa „SuperCupa României”, atât la feminin cât şi la masculin. Evenimentul se află la a doua ediţie la feminin, respectiv la a treia ediţie la masculin.

Andra Ionescu va juca în Franţa

Aflată la final de contract cu Phoenix, Andra Ionescu, fostă componentă a echipei naţionale, a ales să joace în sezonul următor în Franţa, semnând cu echipa Feytiat din NF1 (liga a treia), fiind la prima evoluţie într-o ligă străină. Andra Ionescu a venit la Phoenix în urmă doi ani, imediat după promovarea echipei gălăţene în prima ligă. În ultimul sezon a jucat destul de puţin, efect al unei accidentări care a necesitat o intervenţie chirurgicală la genunchi.

Acesta este al doilea transfer de la Phoenix, după plecarea Gabrielei Cursaru la formaţia Chemnitz Cats (Germania).

O altă jucătoare de la Phoenix din sezonul trecut, Adelina Ştefan, este foarte aproape de un transfer în străinătate, ea având două oferte de la echipe din Germania.

Citit 1274 ori Ultima modificare Duminică, 05 Iulie 2015 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.